News

Alertă pentru toţi clienţii BCR, BRD, Banca Transilvania sau Raiffeisen Bank. Așa poți să rămâi fără bani în cont

Atac la cardurile BCR, BRD, Banca Transilvania sau Raiffeisen Bank. O nouă metodă prin care hoții pot coli conturile oamenilor
29.10.2023 | 15:17
Alerta pentru toti clientii BCR BRD Banca Transilvania sau Raiffeisen Bank Asa poti sa ramai fara bani in cont
Polițiștii atrag atenția asupra unui nou tip de fraudă online care poate goli rapid cardurile / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Poliția Română le atrage atenția cetățenilor în legătură cu o metodă din ce în ce mai des folosită de hoți pentru a intra în posesia banilor de pe cardurile acestora, fie că sunt ele BCR, BRD, Banca Transilvania sau Raiffeisen Bank.

Bani pentru a scăpa de anchete

„Poliția Română a fost sesizată  cu privire la existența  mai multor cazuri de fraude online, prin transmiterea unor mesaje prin email, în care anumite persoanele și-ar fi atribuit identitatea unor lucrători cu funcții de conducere din cadrul unor structuri de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I sau Poliția Română)”.

ADVERTISEMENT

În aceste cazuri, spun polițiștii, persoanele vătămate sunt „informate” prin e-mailuri false, că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare, ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acțiuni cu un caracter sexual explicit, cu minori.

Infractorii solicită plata unor sume de bani, cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, pentru a evita demararea unei proceduri judiciare și emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele destinatarului emailului.

ADVERTISEMENT

„Government impersonation scams”

“Este un nou tip de încercare de a înșela oamenii pentru a face rost de diverse sume de bani, persoanele rău intenționate. În ultima perioadă, Poliția Română a fost sesizată cu privire la mai multe tentative de înșelăciune. Oamenii au înteles să respecte recomandarile transmise de Poliția Română, astfel încât să nu dea curs unor astfel de solicitări.

Sunt trimise anumite adrese în numele unor instituții publice, precum Interpol, Poliția Română, în care oamenilor li se comunică faptul ca au fost citați într-un dosar plenal în ceea ce privește diferite infracțiuni: pornografie infantilă, contrabandă cu țigări și alte asemenea fapte de o gravitate ridicată, astfel încât să-i facă pe oameni să trimită diverse sume de bani pentru a scapa de așa-zisa investigație”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Romane, scrie News18.ro.

ADVERTISEMENT

Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută sub denumirea de „government impersonation scams”, instituțiile de aplicare a legii la nivel internațional au transmis mai multe  mesaje publice de informare a populației, informează Poliția Română.

„Phone spoofing”

Potrivit Europol, „escrocii sună persoane fizice sub pretextul fals că reprezintă Europol. Escrocii le spun victimelor lor că sunt implicate în infracțiuni grave sau că sunt victime ale unei infracțiuni, cum ar fi furtul de identitate. Aceștia îndeamnă apoi victimele să furnizeze informații personale și să efectueze plăți, în timp ce se dau drept funcționari Europol”.

ADVERTISEMENT

„De asemenea, am fost informați că acești escroci reușesc să facă să pară că apelurile lor telefonice provin de la numere reale ale Europol. Acest lucru se numește ‘Phone spoofing’, care constă în utilizarea de informații false de identificare a apelantului pentru a masca adevărata sursă a unui apel primit.

„Acesta este un fals! Europol nu va suna niciodată cetățenii în legătură cu astfel de afirmații și nici nu le va cere să facă plăți!”

„Am fost informați despre escrocherii care implică corespondență falsă care pretinde că provine de la o serie de departamente ale Europol, precum și de la directorul executiv, de la alți membri de rang înalt ai personalului și de la diverși oficiali internaționali din domeniul aplicării legii.

E-mailuri în numele unor înalți funcționari

E-mailuri și mesaje pe rețelele de socializare, redactate în mai multe limbi, au folosit în mod fals numele unor membri de rang înalt ai personalului Europol, inclusiv Catherine De Bolle, Jean-Philippe Lecouffe și Jürgen Ebner, pentru a părea serioase și legitime.

De asemenea, au existat tentative de înșelăciune prin intermediul unor scrisori false trimise de societăți terțe care pretindeau că acționează în numele Europol.

Nu vă lăsați înșelați – toată această corespondență este falsă. Nici Europol și nici personalul său nu ar contacta vreodată în mod direct membrii publicului solicitând acțiuni imediate sau amenințând persoanele cu deschiderea unei anchete penale. Europol nu emite amenzi și nici nu contactează membrii publicului pentru a solicita plăți”.

 

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem...
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem un popor frumos!”
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a...
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a îndeplinit dorinţa: Nu am mai putut. Gata, îmi ajunge
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Piața imobiliară. Locuințele, scumpe în toată țara. Când se pot ieftini
Piața imobiliară. Locuințele, scumpe în toată țara. Când se pot ieftini
Medicii de la Spitalul Foişor aruncă bomba! Ultimele detalii despre starea de sănătate...
Medicii de la Spitalul Foişor aruncă bomba! Ultimele detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de...
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de ghinioane, au energie pozitivă și vor primi cea mai mare surpriză din viața lor