News

Șefa ANM, avertisment despre ciclonul Mathis: “Vor predomina ninsorile”. Când se schimbă vremea

Ciclonul Mathis, care a făcut ravagii în Europa, ajunge și în România. Șefa ANM anunță că în mai multe zone vor predomina ninsorile.
03.04.2023 | 06:57
Sefa ANM avertisment despre ciclonul Mathis Vor predomina ninsorile Cand se schimba vremea
ANM anunță că ciclonul Mathis ajunge în România: “Vor predomina ninsorile”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ciclonul Mathis va lovi puternic și România în următoarele zile. Acesta va aduce o vreme veritabilă de iarnă în mai multe zone ale țării. Se va răci accentuat și vor predomina ninsorile.

ANM anunță că ciclonul Mathis ajunge în România: “Vor predomina ninsorile”

După un weekend cu temperaturi care s-au apropiat sau au trecut de 20 de grade în mai multe regiuni, săptămâna care urmează aduce o schimbare radicală a vremii în România. Iarna revine în forță pe areale extinse.

ADVERTISEMENT

La originea acestor schimbări stă ciclonul Mathis. Furtuna cu acest nume ajunge vine cu un nou val de frig şi chiar ninsori. Meteorologii ANM spun că vom avea diferenţe de temperatură de peste 10 grade Celsius în mai puţin de 24 de ore.

”Vorbim de o scădere a regimului de temperaturi. Dacă în zona de sud şi sud-est a ţării mai consemnăm temperaturi de peste 15-16 grade Celsius, deja observăm nuanţe de mov şi albastru semn că masa de aer foarte rece pătrunde şi în zona ţării noastre şi aduce valori de temperaturi, în zona de nord, de cel mult 6-7 grade”, spune Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

De marți se va observa cel mai bine această înrăutățire a vremii. Atunci, masa de aer rece va cuprinde toată ţara. Se anunță temperaturi de 1-2 grade în zona Moldovei, Banat, Crişana, Transilvania. Doar în sud-est vor mai fi maxime de 13-14 grade Celsius.

ANM: Peste 20 de centimetri de zăpadă la munte

De notat că toată săptămâna va sta sub semnul răcirii. În plus, la munte, dar și în zone din jumătatea nordică, peisajul va fi unul de iarnă veritabilă, cu strat consistent de zăpadă.

ADVERTISEMENT

”Răcirea va fi de interes pe tot parcursul săptămânii viitoare şi vine cu cantităţi de precipitaţii foarte importante. Este vorba despre acest ciclon care aduce valori ale cantităţilor de precipitaţii, cel puţin în jumătatea sudică a ţării, cantităţi de apă care pot depăşi 20-30 de litri pe metru pătrat.

Vor predomina ninsorile la munte. În zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură vorbim de un strat consistent de peste 20 de centimetri, dar este posibil în jumătatea nordică a ţării, de asemenea în Banat, Crişana, Transilvania şi Moldova să vorbim de precipitaţii mixte, în timp ce în zona de sud, sud-est a ţării să vorbim de ploi, semn că ciclonul aduce cantităţi importante”, a mai spus directorul ANM.

ADVERTISEMENT

Elena Mateescu spune că, din cauza cantităților de apă însemnate, va exista și risc de inundații. Vremea se va schimba în bine de sâmbătă, 8 aprilie. Din weekend, vor fi temperaturi care vor creşte uşor în aproape toată ţara, a mai oficialul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

ADVERTISEMENT