Sport

Alex Creț, primul judoka român calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. Performanța a venit după bronzul de la Europene

Judoka Alex Creț a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câștigat medalia de bronz la Campionatele Europene.
27.04.2024 | 22:26
Alex Cret primul judoka roman calificat la Jocurile Olimpice de la Paris Performanta a venit dupa bronzul de la Europene
Judoka Alex Creț a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câștigat medalia de bronz la Campionatele Europene. Sursă foto: frjudo.ro
ADVERTISEMENT

Sportivul în vârstă de 22 de ani este primul judoka român care a obținut biletele pentru marele eveniment care va avea loc în această vară în capitala Franței, în perioada 26 iulie – 11 august.

Calificare la Jocurile Olimpice de la Paris pentru Alex Creț

Alex Creț a câștigat medalia de bronz la categoria 90 kg de la Campionatele Europene de la Zagreb și în urma acestui rezultat a obținut și calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

ADVERTISEMENT

”Victorie mare la Europenele de judo seniori! Alex Creț, bronz pentru România! Sunt bucuros să vă anunț că Alex Creț, tânărul nostru campion în vârstă de 22 de ani, a reușit să ia azi bronzul la Campionatele Europene de seniori de la Zagreb, marcând astfel și calificarea directă la Olimpiada de la Paris.

Alex este un judoka extrem de talentat, liderul generației sale, un tânăr inteligent și muncitor, și îmi pun mari speranțe în el pentru a lua medalii la Olimpiadele de la Paris și Los Angeles. Este elevul antrenorului Emil Morar, îi felicit pe amândoi, și să strigăm împreună HAI ROMÂNIA!”, a scris Cozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo, pe contul de Facebook.

ADVERTISEMENT

La Campionatele Europene, medalia de aur i-a revenit lui Eljan Hajiyev (Azerbaidjan), cea de argint lui Krisztian Toth (Ungaria), iar cealaltă medalie de bronz a fost câștigată de Lasha Bekauri (Georgia).

Calificare și pentru scrima românească

La Jocurile Olimpice de la Paris va merge și scrimera Mălina Călugăreanu, după ce s-a impus în proba feminină de floretă, la Differdange. Ea a învins-o în finală pe Carolina Stutchbury (Marea Britanie), cu scorul de 10-9.

ADVERTISEMENT

”Floretista Mălina Călugăreanu a câștigat turneul de calificare de la Luxemburg. Ea a învins-o pe britanica Stutchbury. Scorul a fost  9-9  în timp regulamentar. Prioritatea a fost a britanicei dar Mălina a punctat în minutul de prelungire, 10-9,  și s-a calificat la Paris 2024.

Este prima scrimeră care se califică la Jocuri. Iulian Teodosiu a pierdut azi asaltul decisiv cu Yildirim. Felicitări, Mălina!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a celor de la COSR.

ADVERTISEMENT

După o pauză de 28 de ani, România va avea din nou un reprezentant în întrecerile de yachting de la Jocurile Olimpice. Și asta pentru că Ebru Bolat a obținut o calificare fantastică pentru concursul de la Paris. Înaintea ei, ultima care obținuse biletele fusese atleta Bianca Ghelber. Sportiva în vârstă de 33 de ani va concura în proba de aruncare a ciocanului.

ADVERTISEMENT