Interviu

INTERVIU EVENIMENT cu Mitriţă, eroul României: “Ultimul sfat pe care mi l-a dat marele Ilie Balaci a fost să mă distrez pe teren. Asta am făcut cu Norvegia: m-am distrat!” EXCLUSIV

16.10.2019 | 23:48
Alex Mitriță, interviu exclusiv FANATIK cu eroul meciului România-Norvegia 1-1. Piticul URIAȘ a vorbit după cel mai bun meci al său la echipa națională
ADVERTISEMENT

La circa 12 ore după ce a plecat de la Arena Națională, după România – Norvegia 1-1, eroul tricolorilor, Alex Mitriță, ajungea la terminalul „Plecări” al Aeroportului Henri Coandă. Se pregătea de încă un drum lung spre New York, unde este casa lui de la începutul acestui an. FANATIK a fost singura instituție media care l-a așteptat pe jucătorul lui City, l-a însoțit la check-in-ul pentru cursa de New York, via Varșovia, apoi a discutat aproape jumătate de ceas (28 de minute mai exact) despre prestația din seara trecută. Și nu numai. Un interviu eveniment cu cel mai bun jucător român al momentului despre fotbal, viață, carieră, familie, Craiova… Totul în jurul celor trei dorințe „realizabile”, cum spune chiar el: România la Euro, Craiova campioană în 2020 și titlul cu New York City. Bonus, „dorința dorințelor”: Pep Guardiola și Manchester City! De ce nu, Piticule? Ca să reușești, prima condiție e să visezi! Iar tu ai arătat ce poți!

Interviu eveniment cu Alex Mitriță, eroul nostru în România-Norvegia 1-1: „Am avut o noapte grea. Abia am putut să dorm două ore”

Alex, cum a fost noaptea de după egalul cu Norvegia?

– Una foarte grea, abia am putut să dorm două ore. Ne doream foarte mult victoria, am intrat încrezători în teren, am făcut o partidă bună, dar din păcate am primit gol în minutele de prelungire. Mergem mai departe, mai avem două meciuri și trebuie să ne luptăm în aceste două întâlniri.

ADVERTISEMENT

Ai stat treaz și te-ai gândit la faze, ai revăzut unele execuții?

– Mereu după partide mă uit la detalii de acest gen. Am o aplicație specială care îmi arată totul, ce am făcut, unde am greșit, ce index am avut. A fost acum un index Instat chiar mare, 368, am avut un joc bun, dar au fost și momente mai puțin reușite în meci. Dar per total eu zic că am făcut un meci bun.

alex mitriță
Alex Mitriță a fost MVP-ul meciului România – Norvegia 1-1, reușind al doilea gol în trei zile pentru naționala României © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

„Am vorbit cu Pușcaș în vestiar, nu-i era ușor, dar meciul următor va marca iar!”

De ce ai fost înlocuit?

– I-am cerut schimbare domnului Contra pentru că nu mai puteam fizic, eram epuizat. M-am gândit să intre altcineva mai proaspăt, care să poată ajuta echipa.

ADVERTISEMENT

Ce ți-a trecut prin minte imediat după ce Pușcaș a ratat acel penalty? Mai credeai că dăm gol?

– Da, chiar credeam! Oricine poate rata un 11 metri, i se poate întâmpla oricui. George este unul dintre cei mai buni atacanți ai naționalei, iar meciul următor va marca iar și ne va ajuta. Am vorbit cu el și în vestiar după meci, nu-i era ușor, dar noi suntem o familie și stăm mereu unul lângă celălalt când e nevoie.

ADVERTISEMENT

Ai spus după meci că nu ai văzut golul egalizator al norvegienilor…

– Da, nu l-am văzut. Eram pe bancă, stăteam cu capul în pământ, mă gândeam câte minute mai sunt până se termină meciul și atunci ne-au egalat… A fost o mare dezamăgire, nu a fost deloc ușor nici pentru noi.

Mesajul lui Contra în vestiar: „Ne-a spus că l-am încântat și e mândru de noi!”

Ce mesaj a avut Cosmin Contra în vestiar după meci?

– Ne-a încurajat și ne-a spus că este mândru de noi. Am făcut un meci bun, am respectat tot ceea ce ne-a cerut tactic. Ne-a transmis că l-a încântat foarte mult că am avut atitudine și agresivitate.

ADVERTISEMENT

Cum ai simțit din teren echipa Norvegiei?

– O echipă cu o talie foarte mare, extrem de agresivă și cu jucători care evoluează în campionate puternice, dar nu au fost mai buni ca noi.

„Mereu mă tachinez cu colegul meu suedez, cu Anton (n.r. – Tinnerholm), despre cine se califică la Euro. Acum când o să ajung la New York cu siguranță e pregătit să-mi spună ceva după ultimele rezultate. Mă gândesc pe drum ce să-i zic, dar cred că-i transmit de acum că România bate Suedia pe 15 noiembrie la București și merge la Euro” – Alex Mitriță

Simți că putem face cele 4 puncte de care avem nevoie: victorie cu Suedia și egal la Madrid?

– Cu siguranță! Avem șansele noastre și cât timp le vom avea vom lupta pentru ele. Dacă nu ar mai fi fost șanse, spuneam „gata, asta e!” Dar noi credem în ele, mai e și șansa barajului din martie, iar eu cred că vom fi la Euro vara viitoare.

„Nu țin să iau tricoul cu numărul 10. Cred că Ianis îl merită!”

A fost o largă discuție vizavi de tricoul cu numărul 10 de la echipa națională. După meciul cu Norvegia, fanii spun că Mitriță e adevăratul decar…

– Le mulțumesc oamenilor care au vorbit frumos de mine, dar nu țin în mod special să iau tricoul cu numărul 10. Eu cred că Ianis merită acest tricou și cu siguranță îl va purta cu mîndrie.

Alex, acum laude peste laude, după meciul din Suedia ai fost pus la zid…

– Așa este, și e corect… Era normal să fiu criticat după acea partidă, pentru că am jucat slab. Acum am revenit, am jucat bine și am văzut că toată lumea a vorbit foarte frumos de mine. Sper doar să continuu pe aceeași linie și să nu-i dezamăgesc pe oameni.

alex mitriță
Alex Mitriță a mărturisit că a dormit doar două ore după meciul România – Norvegia. La puțin timp a urcat în avion pentru drumul spre casa din SUA

Cele trei lucruri pe care i le-a cerut Cosmin Contra când s-au revăzut prima oară după cearta din martie

Care au fost primele cuvinte pe care ți le-a spus Contra acum la revenire, după cearta din luna martie?

– Mi-a cerut trei lucruri importante: să am atitudine, să fiu foarte atent la ceea ce el îmi cere și că apoi totul depinde doar de mine.

Mai poți sta în picioare după zecile de mii de kilometri pe care le faci cu avionul?

– Acum sunt foarte obosit după meci, într-adevăr, dar în trei-patru zile voi fi ok. Când am venit în țară a fost mai bine, pentru că am dormit și am avut timp să mă acomodez cu fusul orar.

Cam câte mesaje de felicitare ai primit după evoluția cu Norvegia?

– Enorm de multe, dar nu am unul favorit. De la familie, apropiați, prieteni, oameni din fotbal… Am rămas surprins foarte plăcut, chiar nu mă așteptam… E așa o senzație tare să te simți apreciat…

„Am încredere în tot ceea ce înseamnă familia Universitatea Craiova! Domnul Mihai Rotaru m-a sprijinit total când m-am întors din Italia și toți îmi spuneau că sunt zero”

Victor Pițurcă este unul dintre oamenii care te-a lăudat, deși el nu o face prea des…

– Domnul Pițurcă a vorbit frumos despre mine, are mare încredere în ceea ce fac, îl cunosc de foarte mult timp și îl respect pentru tot ceea ce face.

Ați discutat și înainte de meciul cu Norvegia?

– Am vorbit cu el, dar nu despre meciurile echipei naționale, ci despre Craiova, despre echipă.

Pițurcă are încredere în tine, tu ai încredere în el că poate lua titlul cu Craiova?

– Eu am încredere în tot ceea ce înseamnă Universitatea Craiova. Țin minte că atunci când am venit din Italia, nimeni nu mă cunoștea, nici nu îmi dădea nicio șansă. Cum se vorbește în țară când revii de afară, toți îți spun că ești zero! Că nu ai reușit! Eu am avut noroc cu sprijinul acestei minunate familii de la Craiova. Toți au fost mereu alături de mine, domnul Mihai Rotaru a fost primul care a crezut în mine. Craiova este un club, o echipă, o familie unde, ca jucător tânăr, poți crește foarte bine și să ajungi la un nivel foarte mare.

„Craiova cu Pițurcă are cele mai mari șanse la titlu în acest sezon!”

Și cum ai reușit să te desprinzi de această familie de la Craiova când te-ai transferat la New York City?

– Îți dai seama că plângeam cu un ochi și râdeam cu altul. Nu a fost deloc ușor să mă despart de acel grup minunat, de acei oameni, de suporteri. A trebuit să mă gândesc și la familia mea, la viitorul meu, am deja 24 de ani și totul trece repede.

E o întrebare mai sus pe care nu ai clarificat-o. Câștigă Pițurcă titlul cu Craiova în acest sezon?

– Craiova cu Pițurcă are cele mai mari șanse la titlu în acest sezon! La tot ceea ce se întâmplă acolo, ca lot, ca omogenitate, ca strategie. Sunt mulți jucători acum la Craiova care pot decide meciuri, mă refer la Bancu, Cicâldău, Mihăilă, mulți, mulți!

„Craiova are un joc mult peste CFR. O să vedeți după ce se va schimba și gazonul”

Urmează CFR – Craiova în week-end…

– Da, Craiova merge acolo și trebuie să câștige. Eu cred că e mult mai valoroasă decât CFR, chiar dacă CFR are jucători cu mai multă experiență. La Craiova este nebunia pentru fotbal, foamea de trofee și ăsta e un atu mare de tot.

„Campionatul e foarte disputat în acest moment. Craiova și CFR au cele mai mari șanse, dar acolo e și Viitorul. Nu mă întreba dacă Steaua sau Dinamo vor ajunge în play-off pentru că nu mă interesează” – Alex Mitriță

Specialiștii spun însă că nu va fi o problemă pentru Dan Petrescu și CFR să ia un nou titlu. De ce Craiova?

– Chiar dacă este CFR pe primul loc, eu nu văd să aibă un joc mai bun decât al Craiovei. Oltenii au joc de posesie și țineți minte că nu i-a ajutat nici terenul. O să-i ajute după ce se va schimba gazonul la Craiova și o să vedeți că au un joc mult peste CFR.

Cum se relaxează la New York? „Mă plimb cu soția și cu câinele prin Central Park. E locul meu preferat, îmi dă liniște”

Asta înseamnă că urmărești foarte atent meciurile din Liga 1.

– În primul rând eu văd toate meciurile Craiovei. Nu am ratat nicio partidă de când am plecat în America. Mie îmi și pică bine, pentru că la mine ora e cam 1 și jumătate la prânz când se joacă. Deci e perfect. Mai erau situații când abia terminam antrenamentul, vedeam la bază prima repriză, apoi plecam repede acasă în pauză să prind partea a doua.

„Toată lumea vorbește despre Mihăilă ca despre un talent wow. Și e adevărat! Dar despre el o să vorbim peste un an și o să vedeți ce fotbalist e! Are talent, are potențial incredibil la vârsta lui, ați văzut ce meciuri a făcut în campionat și la echipa națională de tineret. Îl respect foarte mult, îmi este drag și o să facă rapid pasul la naționala mare” – Alex Mitriță

Cum arată o zi obișnuită pentru tine la New York?

– Am antrenamemt dimineața, mă odihnesc și apoi ies cu soția prin oraș. E enorm de mare și avem multe de descoperit. Îmi place foarte mult să mă plimb și cu câinele prin Central Park, care este locul meu preferat. Îmi dă multă liniște și mă relaxează mereu.

„La început îmi venea să mă întorc acasă de la New York. Nu știam unde să mă duc, ce să fac”

Cum a fost trecerea de la Craiova, un oraș de 300.000 de locuitori, la New York, o metropolă de 10 milioane de locuitori, cât jumătate din România?

– Nu a fost deloc ușor și chiar spuneam recent că îmi venea să mă întorc acasă. Nu știam unde să mă duc, ce să fac, dar ușor, ușor am început să ies și să văd New York-ul. Îmi place și mă simt din ce în ce mai bine.

Nu ai dat de români pe acolo, de restaurante românești?

– Să știi că nu. Am doar un prieten la club cu care ieșim mai des și atât.

  • 12 goluri în 29 de meciuri pentru New York City are olteanul de 24 de ani, care a reușit să câștige Conferința de Est cu formația sa. Urmează play-off-ul!

Patru ani de contract cu New York City, parcă…

– Da, am contract până în 2023.

„M-am bucurat foarte mult că am avut ocazia de a-l întâlni pe Guardiola”

Bănuiesc că ai auzit de varianta de a ajunge la Manchester City?

– Ar fi un vis devenit realitate pentru mine. Cine nu și-ar dori să ajungă la Manchester City? Este una dintre cele mai bune echipe din lume, dar acum îmi doresc doar să-mi fac treaba la formația mea de club. Dacă m-ar vrea Manchester City, ar fi vis îndeplinit!

„Am trei dorințe care sper să mi se îndeplinească cât de curând: România să se califice la Euro, Craiova să devină campioană, iar eu să iau titlul în MLS” – Alex Mitriță

Cu Guardiola chiar ai discutat, te-ai pozat cu el în vestiar la City…

– Am vorbit după meci cu el, m-a felicitat pentru jocul meu și m-am bucurat foarte mult că am avut ocazia de a-l întâlni.

pep guardiola
Întâlnire de cinci stele între marele Pep Guardiola și „piticul” Alex Mitriță, unul dintre jucătorii pe care tehnicianul lui Manchester City îi apreciază

„Pot să am și răutăți cu Bobonete, dar nu a fost frumos ce a vorbit despre mine”

Cum apreciezi prețul tău de transfer de la Craiova la City, 9 milioane de dolari. Mare, mic, corect?

– Îi las pe alții să aprecieze sumele și să-și dea cu părerea. Eu vreau doar să joc fotbal, să fac ce știu mai bine.

Uite, apropo de suma de transfer, Mihai Bobonete, mare fan al Craiovei, a oferit un interviu pentru FANATIK în care spunea că el nu dădea nici un milion pe tine! Că 9 milioane de dolari sunt bulan curat pentru Craiova…

– Am citit și eu acel interviu și m-a deranjat. Pot să am și eu răutăți cu Bobonete, dar nu a fost frumos ce a vorbit. E treaba lui ce a putut să spună și chiar nu mă interesează. Nu vreau să comentez mai multe.

„Nu am niciun regret că nu am ajuns la Steaua iar când voi reveni o voi face tot la Craiova. Indiferent de bani și de alte oferte”

Înainte de a pleca în America, s-a vorbit mult de o revenire a ta la FCSB. Gigi Becali te-a dorit foarte mult…

– Da, dar nu am niciun regret că nu am ajuns la Steaua, unde mai jucasem la tineret. Craiova mi-a oferit totul și cred că fără Craiova nu m-aș fi transferat niciodată iar în străinătate. Îi respect foarte mult pe oamenii de acolo, de la Craiova și când voi reveni în România o voi face tot la Craiova. Indiferent de bani și de ce mi-ar oferi alte echipe.

Ți-e dor de Europa?

– Sincer, îmi este, pentru că am fost acolo și nu am putut să demonstrez. Am o părere de rău și m-aș întoarce în Europa doar ca să arăt ce pot. Au fost voci care au spus că nu fac față și nu e deloc așa. A fost experiența din Italia, la Pescara, mai păstrez legătura cu căpitanul Memushaj, dar nimic mai mult. Oricum, cred că mi s-ar potrivi cel mai bine campionatul din Spania.

„Ilie Balaci vorbea despre mine ca despre copilul lui. Mi-a spus înainte să moară să mă distrez. Asta am făcut și cu Norvegia, asta fac și mai departe”

Pe 21 octombrie se împlinește un an de la moartea marelui Ilie Balaci…

alex mitriță
Alexandru Mitriță și-a tatuat pe ceafă ultimul sfat pe care l-a primit de la „Minunea blondă” Ilie Balaci

– Ufff… Mă gândesc la el la fiecare meci pe care îl joc. Au fost momente grele pentru tot ce înseamnă familia Universitatea Craiova, îl păstrăm pe nea Ilie în inimile noastre și încercăm să facem ceva deosebit pentru el la orice partidă. Pentru că el iubea fotbalul spectacol. Ilie Balaci vorbea despre mine ca despre copilul său și pentru asta va avea respectul meu veșnic și va fi mereu în inima mea.

Care sfat al lui Ilie Balaci ți-a ghidonat viața și cariera?

– Cel pe care mi l-am tatuat și pe ceafă și pe care mi l-a dat chiar înainte să moară. Aceste cuvinte au rămas eterne pentru mine. Mi-a zis să intru pe teren de fiecare dată și să mă distrez. Și chiar asta fac, asta am făcut și la meciul cu Norvegia, așa voi face și de acum înainte.

Mulțumim, Alex și baftă!

„Sper să ne calificăm și să jucăm acasă la Euro. Vă dați seama cum ar fi! Și când mergem afară suntem încurajați de foarte mulți români, dar acasă?) Pentru mine ar fi ceva senzațional să jucăm Euro acasă, la București” – Alex Mitriță

„Sunt foarte multe persoane la Craiova la care țin și din staff, și nu numai. Gică Craioveanu a vorbit mereu frumos de mine, nea Sorin Cârțu, domnul Mihai Rotaru m-a ajutat enorm de mult când am venit la Craiova, el fiind primul care a crezut în mine” – Alex Mitriță

  • 2 goluri în 9 meciuri pentru echipa națională are Mitriță. Ambele reușite au venit în ultimele zile, primul în Feroe, pe 12 octombrie, al doilea acasă cu Norvegia, pe 15 octombrie
  • 6 milioane de euro este cota actuală a lui Alex Mitriță, cu 2,5 milioane de euro mai mult decât pe 4 februarie 2019, data când s-a transferat de la Craiova la New York City, cu 4 zile înainte de a împlini 24 de ani
ADVERTISEMENT