News

Alexandru Rafila a explicat de ce s-a dublat numărul cazurilor de Covid-19 în România. Este așteptat noul vaccin

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a explicat marți care sunt motivele din cauza cărora autoritățile sanitare din România se confruntă cu un nou val de Covid-19.
05.07.2022 | 17:59
Alexandru Rafila a explicat de ce sa dublat numarul cazurilor de Covid19 in Romania Este asteptat noul vaccin
Rafila nu vrea restricții sanitare din cauza noului val de Covid-19. Foto: facebook.com/MinisterulSanatatii, canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Amintim că Ministerul Sănătății a transmis recent că numărul de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima săptămână s-a dublat față de raportarea precedentă. Mai mult, până în septembrie se așteaptă o creștere a numărului persoanelor diagnosticate cu Covid-19.

Alexandru Rafila așteaptă noul vaccin în septembrie

Astfel, în cadrul unei intervenții pentru dcnews.ro, ministrul sănătății s-a referit și la cauza pentru care cifrele legate de Covid-19 s-au dublat deși majoritatea populației din România este vaccinată.

ADVERTISEMENT

Astfel, Rafila a explicat că persoanele vaccinate sau care au fost infectate cu SARS CoV-2 ”nu mai sunt protejate împotriva infectării cu această subvariantă BA.5 a Omicron”. Chiar și așa, el a subliniat că vaccinarea rămâne o soluție pentru persoanele vulnerabile.

Există această recomandare de administrare a dozei booster, doza a treia sau doza a patra pentru persoane din categoriile vulnerabile, care în felul acesta sunt protejate împotriva unor forme foarte grave. Ele ar putea să le pună viața în pericol, însă noi așteptăm să avem un vaccin adaptat variantei circulante”, a declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

În continuare, fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat că în prezent există o mare diferență față de ultimele concluzii trase de oamenii de știință, cu privire efectul vaccinului.

Este o mare diferenţă între rezultatele de la studiile clinice inițiale, care arătau că vaccinul oprește transmiterea, şi situația actuală în care, practic, persoanele care sunt vaccinate sau care au trecut prin boală nu mai sunt protejate împotriva infectării cu această subvariantă BA.5 a Omicron”, a mai afirmat Rafila.

ADVERTISEMENT

În fața noilor provocări pandemice, ministrul sănătății a completat că autoritățile sanitare din România așteaptă vaccinul adaptat noilor variante. Noul ser ar putea fi livrat țării noastre undeva la începutul toamnei.

Câte doze de vaccin împotriva Covid-19 mai are România

În stocuri avem pe opt milioane de doze de vaccin. Sunt și la medicii de familie, pentru că vaccinarea în acest moment a trecut la medicii de familie începând cu data de 1 iulie.

ADVERTISEMENT

Așteptăm, cum vă spuneam, în luna septembrie să primim o variantă adaptată a vaccinului, cel puțin după ceea ce știu eu, din promisiunile producătorilor, care au rezultat în urma discuției cu Comisia Europeană, cea care a încheiat contractele pentru achiziția de vaccinuri în numele statelor membre”, a mai spus Rafila pentru DCNews.

După ce a evidențiat că numărul persoanelor infectate cu SARS CoV-2 a crescut cu 80%, potrivit ultimei raportări, Rafila a repetat că nu este adeptul restricțiilor sanitare:

Eu nu aș vrea să mergem cu scenarii de genul acesta, legate de restricții. Prefer să informez populația, să ofer acces la investigații și tratament, iar măsurile de protecție individuală să devină obișnuite pentru marea majoritate a concetățenilor noștri.

Nu cred că în momentul de față România poate să suporte o nouă introducere a unor restricții care să afecteze viața economică și socială. Gradul de suportabilitate a acestor restricții cred că a fost atins în trecut, când poate nu au fost luate măsurile cele mai potrivite din punct de vedere medical, dar mă rog.”

 

ADVERTISEMENT