Alexandru Rafila, atac la adresa ministrului Sănătății! „Aş fi circulat mai puţin prin ţară”

Alexandru Năstase   
în HotNews
17/10/2020, 16:01
Alexandru Rafila, atac la adresa ministrului Sănătății! „Aş fi circulat mai puţin prin ţară” GALERIE FOTO
Alexandru Rafila l-a criticat pe Nelu Tătaru pentru vizitele de lucru făcute. Sursa foto - hepta.ro

Alexandru Rafila a lansat un atac direct la adresa ministrului Sănătății, Nelu Tătaru! Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că dacă el ar fi condus Ministerul Sănătăţii în această perioadă, nu ar fi mers în teritoriu atât de mult cum o face actualul oficial.

Rafila crede că „nu e momentul pentru vizite de lucru” și susține că în vară ar fi trebuit reorganizate Direcţiile de Sănătate Publică.

Mai mult de atât, Rafila critică faptul că la nivel naţional sunt „în continuare directori de direcţii sanitare care nu sunt medici sau sunt medici care nu au avut în viaţa lor niciun fel de legătură cu această zonă de sănătate publică”.

Alexandru Rafila îl atacă pe Nelu Tătaru

„Aş fi făcut ceva diferit şi acum intrăm într-un palier, dacă vreţi, jumătate profesional şi jumătate politic. În primul rând aş fi circulat mai puţin prin ţară, în vizite de lucru, nu cred că e momentul pentru vizite de lucru.

În momentul de faţă trebuie făcut la nivelul Ministerului Sănătăţii –  de fapt am şi propus acest lucru, vă şi spun când, prin luna aprilie – un Centru operativ cu atribuţii foarte clare pentru ministrul Sănătăţii, secretarii de stat, corelarea acestor persoane care trebuie să fie în fruntea unei activităţi în modul următor.

Un responsabil pentru sănătatea publică, un responsabil pentru asistenţă medicală, un responsabil pentru logistică.

În fiecare zi trebuie să se facă şedinţe operative de evaluare a situaţiei din teren şi o alocare de resurse şi de nevoi pentru fiecare dintre judeţele din ţară. Lucrul ăsta, din păcate, nu se întâmplă”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.

Rafila consideră „absolut inexplicabil” faptul că organigrama Ministerului Sănătăţii nu prevede specialişti în Sănătate publică. „Organigrama Ministerului Sănătăţii, după modificarea care a avut loc nu cu foarte mult timp în urmă, nu prevede, mie mi se pare absolut inexplicabil, nu apare cuvântul sănătate publică.

Deci noi avem o urgenţă majoră de sănătate publică, avem un sistem de sănătate publică format din Institutul Naţional şi din Direcţiile de Sănătate Publică, iar corespondentul acestor structuri din teritoriu nu există în Ministerul Sănătăţii. Este o chestiune pe care, sincer, nu o înţeleg”, a mai arătat Alexandru Rafila.

Medicul nu înțelege de ce nu s-au luat măsuri care să ducă la situaţia în care toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară să fie conduse de profesionişti. „Să fim cinstiţi: lipseşte coordonarea şi lipseşte o resursă umană calificată. În vară cred că ar fi putut fi regândită conducerea Direcţiilor de Sănătate Publică, încât în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti DSP-urile să fie conduse de oameni calificaţi care ştiu  cum e organizată sănătatea publică, cum funcţionează sănătatea publică.

Noi mai avem în continuare directori de direcţii sanitare care nu sunt medici sau sunt medici care nu au avut în viaţa lor niciun fel de legătură cu această zonă de sănătate publică” a mai declarat Alexandru Rafila.

Închide ×