News
notix pixel id

Rafila, despre certificatul verde: ”Ar trebui să-i spunem certificat COVID sau de limitare a infecției COVID”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a făcut noi declarații despre certificatul verde. A vorbit despre necesitatea documentului, dar și despre schimbarea denumirii acestuia.
01.12.2021 | 21:53
Rafila, despre certificatul verde: ”Ar trebui să-i spunem certificat COVID sau de limitare a infecției COVID”
Alexandru Rafila, noi declarații despre certificatul verde Covid. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, de 1 Decembrie, că se vor lua, în următoarea perioadă, decizii atât medicale, cât și politice asupra necesității obligativității prezentării certificatului verde, în anumite locații, în continuare.

Alexandru Rafila este de părere că certificatul verde ar trebui să-și păstreze toate cele trei aspecte doveditoare protecției anti-Covid: vaccinare, testare și trecere prin boală.

Ministrul sănătății: ”Certificatul verde trebuie să includă toate cele trei altenative descrise în legislația UE”

”O să discutăm, asta o să fie o decizie nu numai medicală, ci și politică. Dumneavoastră ați văzut că ne-am confruntat un an și jumătate cu multe decizii politice care nu erau legate de recomandările medicale. O să încercăm să găsim o soluție.

ADVERTISEMENT

Punctul meu de vedere este că această soluție trebuie să includă toate cele trei altenative descrise în legislația UE, apropo de certificatul verde”, a spus Alexandru Rafila, miercuri, într-o declarație de presă.

Totodată, Rafila este de părere că certificatul verde ar trebui să se numească ”certificat Covid sau de limitare a infecției Covid”.

ADVERTISEMENT

”Noi, de fapt, ar trebui să nu mai vorbim de certificatul verde pentru că inclusiv la nivelul CE există o oarecare sensibilitate, pentru că certificatul verde se referă strict la libera circulație între statele membre și ar trebui să-i spunem certificat COVID sau de limitare a infecției COVID”, a mai explicat ministrul sănătății.

Ce crede Alexandru Rafila despre obligativitatea vaccinării anti-Covid, propusă de șefa Comisiei Europene

Rafila și-a exprimat părerea și despre afirmația președintei CE, Ursula von der Leyen, potrivit căreia vaccinarea împotriva coronavirusului să fie obligatorie, astfel încât să prevenim tulpina Omicron. Alexandru Rafila, însă, spune că vaccinarea trebuie să fie voluntară.

ADVERTISEMENT

”Sunt tot felul de discuții. Eu aș fi puțin mai reținut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Mai este un lucru – trebuie să vedem, în contextul emergenței acestei noi tulpini, care e eficacitatea vaccinării.

Și acum pledez în continuare (pentru vaccinare – n.r.). Facem din nou apel la toată lumea, dacă dorește să aibă sărbători în liniște, în siguranță, să-și vaccineze în primul rând persoanele vârstnice și pe cei cu boli cronice din familie.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește obligativitatea vaccinării sunt discuții în interiorul unor state membre, iar această decizie nu a fost adoptată în parlamentele respective”, a mai punctat Alexandru Rafila.

În țări precum Grecia sau Austria se propun amenzi pentru cei care refuză vaccinarea anti-Covid. În cadrul unei conferințe de presă, președinta CE a fost întrebată dacă este de acord cu o astfel de măsură, iar ea a răspuns că în unele țări unde ritmul de imunizare este lent ar trebui imunizare obligatorie.

ADVERTISEMENT

”Cred că este de înţeles şi adecvat să avem o dezbatere şi să ne gândim eventual la vaccinarea obligatorie în UE”, a spus Ursula von der Leyen.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri