News

Alexandru Rafila, despre cum se vor decide restricțiile: “Trebuie propuse de Ministerul Sănătății”. Există un conflict cu Raed Arafat?

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății a vorbit vineri, la DIgi24, despre cum se pot decide eventualele restricții, declarând: "măsurile trebuie să fie propuse de specialiștii din Sănătate".
26.11.2021 | 22:26
Alexandru Rafila despre cum se vor decide restrictiile Trebuie propuse de Ministerul Sanatatii Exista un conflict cu Raed Arafat
ADVERTISEMENT

Rafila a preluat portofoliul de la Ministerul Sănătății și a trasat câteva direcții-cheie pentru perioada următoare, cea mai importantă temă fiind gestionarea pandemiei.

Ministrul a explicat că nu este un susținător al impunerii certificatului verde în acest moment și că acesta trebuie utilizat în momentul în care se observă o creștere semnificativă a infecțiilor.

ADVERTISEMENT

Rafila, despre cum se vor lua măsurile: “trebuie propuse de Ministerul Sănătății”. Există un conflict cu Arafat?

“Nu am ceva cu Raed Arafat, Doamne ferește, sunt puține persoane care să fi vorbit atât de elogios la adresa sa cum am făcut-o eu.

Domnul doctor lucrează la Ministerul de Interne, eu am spus un singur lucru, că problemele de sănătate publică sunt în apanajul Ministerului Sănătății și nu trebuie să execute niște decizii, ci să fie direct implicat, responsabil și coordonatorul acestei pandemii.

ADVERTISEMENT

Noi trebuie să schimbăm într-un parteneriat cu profesioniștii din Sănătate și cu instituțiile care au decizii în gestionarea pandemiei.

Pandemia este o responsabilitate a Ministerului Sănătății. Eu cred că deciziile de sănătate publică trebuie propuse de către Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Punctul de vedere al Ministerului Sănătății nu trebuie anihilat de un vot, de exemplu, în Comitetul Tehnico-Științific în care majoritatea o au oameni cu alte profesiuni decât cea medicală.

Componenta de urgență este una, dar în toate celelalte măsuri trebuie să existe o pondere mult mai serioasă a Ministerului Sănătății. Nu poate Ministerul Sănătății să fie un eventual avizator al unor decizii care deja s-au luat.

ADVERTISEMENT

Atmosfera din Guvern inclusiv în ceea ce privește posibilitatea găsirii unor soluții, aici nu e o problemă cine e mai important, Ministerul Sănătății sau DSU, problema este cum protejăm mai bine sănătatea cetățenilor, cum avem mai puține cazuri și cum avem o viață mai apropiată de cea normală.

Abordarea nu poate să schimbe ordinea naturală a funcționării unui sistem în care dacă e o problemă de sănătate publică e la Sănătate, dacă e o problemă de mediu, este la Mediu.

Întâmplător medicul Raed Arafat este șeful DSU, dar putea să fie cineva cu o altă profesiune. Eu mă întreb dacă eu eram la DSU și domnul Arafat ar fi fost la Ministerul Sănătății, cum credeți că s-ar fi desfășurat lucrurile?

Cred că ar trebui să ne gândim la asta. Nu am nimic personal cu dânsul, în ultima perioada unele persoane ne-au confundat, mi s-au adresat cu ‘domnule Arafat’, mi-a făcut plăcere acest lucru“, a declarat Alexandru Rafila la DIgi24.

ADVERTISEMENT