News

Cseke Attila i-a predat locul noului ministru al Sănătății. Alexandru Rafila a luat deja măsuri contra valului cinci al pandemiei

Fostul ministru interimar al sănătății, Cseke Attila, i-a predat mandatul lui Alexandru Rafila, care a anun'at deja câteva măsuri pentru gestionarea valului cinci de COVID-19.
25.11.2021 | 20:36
Cseke Attila ia predat locul noului ministru al Sanatatii Alexandru Rafila a luat deja masuri contra valului cinci al pandemiei
ADVERTISEMENT

După ce a fost învestit în funcția de ministru al sănătăți în Guvernul Ciucă, Alexandru Rafila a spus că este nevoie ca autoritățile să își schimbe abordarea, în contextul pandemiei de COVID-19.

Alexandru Rafila: „Mă interesează profesionalismul și calitatea umană”

Noul ministru al Sănătății Alexandru Rafila l-a lăudat pe Cseke Attila pentru activitatea la Ministerul Sănătății, declarând că „a fost un adevărat ministru al sănătății.”

ADVERTISEMENT

Totodată, Rafila susține că va evita politizarea și că asta se va vedea din deciziile pe care le va adopta în noua sa poziție.

„Dânsul (Cseke Attila) chiar în acest scurt mandat interimar, dovedește că a fost un adevărat ministru al sănătății. A făcut foarte multe lucruri bune, și găsirea de noi soluții pentru ca această pandemie să nu înceapă cu valul patru. Chiar dacă nu fac un caz deosebit din această politizare. O să vedeți prin ceea ce spun și prin ceea ce voi face. Mă interesează profesionalismul și calitatea umană”, a declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Noul ministru al Sănătății: „Am fost afectat de numărul de morți”

Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, afirmă că este îngrijorat și afectat de numărul cazurilor de decese din cauza SARS-CoV-2 din România. El a spus că este necesar să facem orice pentru ca o criză precum cea din al patrulea val „să nu se mai repete.”

Noul șef de la Ministerul Sănătății subliniază că analizele instituțiilor de la nivel internațional arată că statele care se preocupă de gestionarea pandemiei beneficiază și de creștere economică.

ADVERTISEMENT

„Am fost foarte afectat de sutele de morți care s-au înregistrat zilnic în țara noastră. Pare incredibil ca o țară din UE să înregistreze cel mai mare număr de decese raportate la populație. Trebuie să ne pregătim să facem tot ceea ce putem ca acest lucru să nu se mai repete și să dăm o speranță oamenilor că în cursul anului 2022 găsim drumul spre normalitate. Toate analizele arată instituțiilor insternaționale arată că țările care gestionează bine pandemia au șansa unei reveniri economice. Noi suntem și în fața unei crize economice majore, generate de creșterea prețului la utilități, care se cuplează cu criza sanitară. Trebuie să schimbăm ceea ce s-a întâmplat în ultimul an și jumătate, când am avut, de multe ori un comportament autoritar, neexplicat, pus foarte rapid în aplicare. Pe de altă parte, deciziile politice au neglijat de foarte multe ori deciziile profesioniștilor din sănătatea publică. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple, iar dacă se va întâmpla, trebuie explicat și asumat”, a precizat Rafila.

Două măsuri noi pentru gestionarea pandemiei, în contextul valului cinci

Rafila a precizat că trebuie să înceapă urgent pregătirile pentru viitorul val al pandemiei, astfel încât să fie atenuate efectele.

ADVERTISEMENT

„Dezvoltarea sistemului de asistenţă medicală ambulatorie şi creșterea capacității de testarea sunt două măsuri absolut necesare, pentru că ele pot duce la controlul pandemiei şi pot evita o mortalitate excesivă, cum s-a întâmplat în acest val patru. Din păcate, lumea se duce foarte târziu la medic şi aşa apar complicaţii foarte greu de gestionat. În primul rând, să găsim o parte din centrele de vaccinare care să facă şi testare, prin fluxuri separate. Apoi, trebuie încurajată testarea prin medicii de familie. Orice persoană simptomatică are acces la testare gratuită”, a precizat, tot joi, Alexandru Rafila.

Cseke Attila: „Am avut în ultimele două zile contacte directe cu Rafila pentru a păstra o continuitate”

Cseke Attila, fostul ministru interimar al Sănătății, a dezvăluit faptul că a comunicat cu Alexandru Rafila înainte de a prelua mandatul.

„A fost o perioadă foarte grea de interimat la Ministerul Sănătății. Mulțumesc personalului medical și tuturor celor care s-au implicat. A fost o perioadă foarte grea, dar sigur mandatul unui ministru al Sănătății nu este unul ușor. Am avut în ultimele două zile contacte directe cu Rafila pentru a păstra o continuitate, am predat datele necesare. Ce trebuie să facă un fost ministru al Sănătății?…Am să mă străduiesc să nu fac declarații. Cred că domnul Rafila se va descurca. Și îl vom lăsa pe domnul Rafila să decidă”, a declarat fostul ministru interimar al Sănătății, Cseke Attila

ADVERTISEMENT