News

Alexandru Rafila, despre atacul cibernetic asupra spitalelor: ”O parte și-au reluat activitatea”. Vestea bună oferită de ministru

Marți, 13 februarie, Alexandru Rafila a anunțat că problemele cauzate de atacul cibernetic s-au remediat la unele spitale. Vestea bună oferită de ministru.
13.02.2024 | 22:01
Alexandru Rafila despre atacul cibernetic asupra spitalelor O parte siau reluat activitatea Vestea buna oferita de ministru
Alexandru Rafila anunță că problemele cauzate de atacul cibernetic s-au remediat la unele spitale. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a oferit, marți, noi date în legătură cu atacul cibernetic asupra spitalelor, de la începutul săptămânii. Ministrul spune că o parte din unități și-au reluat activitatea.

Alexandru Rafila anunță că problemele cauzate de atacul cibernetic s-au remediat la unele spitale

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății anunța că un atac cibernetic masiv de tip ransomware a avut loc asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS.

ADVERTISEMENT

Între timp, problemele în utilizarea sistemului informatic Hipocrate s-au remediat la unele dintre unităţile sanitare, a anunţat ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, marți.

”La unele dintre ele s-au remediat sistemele informatice, este vorba despre o aplicație care se numeşte Hipocrate, ce este utilă pentru introducerea în sistemul de decontare, inclusiv în sistemul de decontare de la casele de asigurări de sănătate, a serviciilor efectuate”, a spus Alexandru Rafila, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Tot marți, prezent la sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România, Rafila a mai spus că, din ultimele informații primite, s-au înregistrat dificultăți în utilizarea sistemului informatic Hipocrate la 21 de spitale.

Vestea bună oferită de ministrul Rafila: S-a găsit o soluție informatică de protecţie pentru toate spitalele din România

Ministrul Rafila mai spune că o veste bună a venit, marți. Cei de la Bitdefender au oferit o soluţie informatică de protecţie pentru toate spitalele din România, gratuită, pentru cel puţin un an de zile. ”Ne aflăm într-un prim proces de informatizare a sistemului de sănătate”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT

”O veste bună, Bitdefender a oferit o soluţie informatică de protecţie pentru toate spitalele din România, gratuită, pentru cel puţin un an de zile”, a mai anunţat ministrul Rafila.

În următoarea perioadă, angajații ministerului vor lucra cu DNSC şi cu alte instituţii pentru creionarea unei legislaţii clare şi a unor norme clare în ceea ce priveşte protecţia datelor medicale.

ADVERTISEMENT

”Ne aflăm într-un prim proces de informatizare a sistemului de sănătate, care nu înseamnă doar spitale ci şi minister, direcţiile de sănătate publică şi trebuie integrate toate aceste sisteme”, a mai explicat ministrul. De asemenea, ministrul a punctat că un directorat pentru securitate cibernetică lucrează cu SRI pentru redobândirea funcționalității acestor sisteme.

ADVERTISEMENT