News

Alexandru Rafila despre ÎPS Pimen confirmat pozitiv la testul cu coronavirus: ”Poate să fie vorba despre o conjunctură favorabilă”

21.04.2020 | 09:24
Alexandru Rafila despre IPS Pimen confirmat pozitiv la testul cu coronavirus Poate sa fie vorba despre o conjunctura favorabila
ADVERTISEMENT

Reprezentatul României la OMS Alexandru Rafila a declarat că diagnosticarea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor cu noul tip de coronavirus are legătură strânsă cu „focarul Suceava”, dar spune că ÎPS Pimen este o persoană sănătoasă care ar putea să aibă doar o formă ușoară a bolii.

Ce spune Alexandru Rafila despre îmbolnăvirea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor cu COVID-19

Președintele Societăţii Române de Microbiologie Alexandru Rafila a declarat într-o intervenție la DIGI 24 că diagnosticarea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, cu noul tip de coronavirus este un exemplu foarte relevant în ceea ce privește focarul din Suceava.

ADVERTISEMENT

Epidemiologul a subliniat faptul că ÎPS Pimen, în vârstă de 92 de ani, este o persoană sănătoasă care nu are boli cronice, iar datorită faptului că a avut un trai ascetic are mari șanse să dezvolte o formă ușoară a bolii. Așadar, Alexandru Rafila este de părere că ar putea fi vorba de o „conjunctură favorabilă”.

„Poate că este o persoană sănătoasă, nu are boli cronice, mai ales că probabil a avut un trai destul de ascetic şi anumite boli, cum ar fi bolile cardio-vasculare sau diabet l-au ocolit şi în această situaţie”, a spus reprezentantul României la OMS, potrivit sursei menționate.

ADVERTISEMENT

Suceava, un exemplu negativ în contextul pandemiei de coronavirus

„Poate să fie vorba despre o conjunctură favorabilă, mai ales dacă face cumva o formă cu simptomatologie redusă a bolii şi nu o formă gravă, complicată având în vedere că s-ar putea să nu aibă comorbidităţi”, a completat Rafila.

În ceea ce privește situația critică din Suceava, Alexandru Rafila a subliniat faptul că acest oraș este un exemplu de ce s-ar fi putut întâmpla la nivelul întregii țării în cazul în care distanțarea socială nu era respectată așa cum trebuie.

ADVERTISEMENT

„Mi se pare extrem de relevant acest exemplu, pentru că ne arată că o evoluţie necontrolată a bolii, din cauza unei lipse de acţiune sau a unor comportamente total necorespunzătoare, fac ca un oraş relativ mic, cum este Suceava, care are în jur de 120.000 de locuitori, să producă un sfert din cazurile din România, ceea ce este impresionant”, a mai adăugat președintele Societății de Microbiologie din România.

ÎPS Pimen a început să se simtă rău după ce a participat la o ceremonie religioasă în aer liber, în ciuda faptului că afară ningea. Primele simptome au apărut înainte de Paște, joi, 16 aprilie, dar arhiepiscopul a continuat să oficieze slujbe la Biserică.

ADVERTISEMENT

Acesta a oficiat împreună cu alți preoți și călugări de la biserica Sf. Gheorghe a mănăstirii „Sfântul Ioan” din municipiul Suceava ceremonia religioasă din noaptea de Înviere.

În cel mai scurt timp Direcţia de Sănătate Publică va trebui să facă o anchetă epidemiologică la mănăstire, iar toți călugării lăcașului de cult probabil vor fi testați pentru COVIID-19.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT