News

Alexandru Rafila, ministrul propus al Sănătății: ”Nu știu dacă putem evita valul 5. Pregătirile trebuie să înceapă”

Ministrul propus al Sănătății în Guvernul Ciucă, Alexandru Rafila, nu crede că țara noastră poate evita valul 5 al infecțiilor Covid-19. Acesta spune că pregătirile pentru această situație ar trebui să înceapă imediat.
23.11.2021 | 11:54
Alexandru Rafila ministrul propus al Sanatatii Nu stiu daca putem evita valul 5 Pregatirile trebuie sa inceapa
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, deputatul PSD propus ca ministru al Sănătății în viitorul Guvern condus de Nicolae Ciucă, a declarat marți că pregătirile pentru valul 5 al pandemiei trebuie să înceapă imediat.

În opinia medicului, România nu prea are cum să evite o nouă intensificare a pandemiei de Covid-19, însă o pregătire din timp ar putea face ca numărul victimelor să fie mai redus.

ADVERTISEMENT

Ministrul propus al Sănătății, Alexandru Rafila, spune că valul 5 al pandemiei nu prea poate fi evitat

”Pregătirile pentru valul cinci trebuie să înceapă imediat. Nu știu dacă o să evităm valul cinci dar trebuie un val cinci cu o amplitudine cât mai mică și cu cât mai puține decese”, a declarat medicul Rafila, marți, într-o scurtă conferință de presă susținută în fața ministerului Sănătății.

Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a mai spus că în valul 4 numărul mare de pacienți cu forme grave ale bolii a fost cauzat de prezentarea tardivă la medic.

ADVERTISEMENT

”Soluțiile sunt de dezvoltare a serviciilor ambulatorii. Trebuie să ne ajute medicii de familie și atât cât se poate tratamentul de administrat corect în ambulatoriu. Să încetăm cu medicația care nu are de-a face cu infecția și care e practicată pe scară largă în România.

Accesul pacienților în ambulatoriu ar trebui să fie mult mai facil, pentru că oamenii se tratează acasă și își fac rost de medicamente. Asta ne-a dus la numărul mare de decese. Tratamentul trebuie să fie prescris de medicii de familie sau medicul specialist”, a mai precizat acesta.

ADVERTISEMENT

Medicul Rafila a mai declarat că în valul 4 România a fost pe primul loc în lume, iar unul dintre motive este neîncredere oamenilor în sistemul medical.

”Noi am fost pe primul loc în lume în ceea ce privește numărul de decese raportat la populație și lucrul acesta nu este întâmplător pentru că această neîncredere a oamenilor în sistemul de sănătate în general a făcut ca ei să se prezinte foarte târziu la medic și lucrul acesta trebuie să se schimbe”, a adăugat dr. Rafila.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila susține creșterea accesibilității la testarea Covid-19

Ministrul propus pentru portofoliul de la Sănătate a mai spus că are în program și creșterea accesibilității la testare. S-a referit în special la zonele rurale.

”Orice persoană care bănuiește că ar putea fi infectată trebuie să se testeze. Trebuie să vă uitați la doi parametrii, la doi indicatori, unul este numărul de teste, unde trebuie să încurajăm, am în program această creștere accesibilității la testare.

În mediul rural sunt puține locuri. Chiar dacă a scăzut numărul de teste vă rog să vă uitați și la proporția de teste pozitive din totalul testelor efectuate, avem în jur de 8% și am plecat de la 25%, deci este o scădere de circa trei ori a proporției de teste pozitive”, a mai punctat acesta.

ADVERTISEMENT