News

Alexandru Rafila, reacție la cazurile de nașteri la domiciliu. Specialiștii spun că mortalitatea e de patru ori mai mare acasă decât la spital

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a avut o primă reacție la cazurile de nașteri la domiciliu. Avertismentul specialiștilor privind astfel de procedee.
18.05.2023 | 14:46
Alexandru Rafila reactie la cazurile de nasteri la domiciliu Specialistii spun ca mortalitatea e de patru ori mai mare acasa decat la spital
Alexandru Rafila, reacție despre cazurile de nașteri la domiciliu: Nu este în regulă din punct de vedere legal. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a avut o primă reacție după cazurile de nașteri la domiciliu. În această săptămână, două femei din județul Neamț au ales să nască acasă. Una dintre el a murit.

Alexandru Rafila, reacție despre cazurile de nașteri la domiciliu: Nu este în regulă din punct de vedere legal

Referindu-se la aceste cazuri extrem de grave, medicul Rafila a spus că este o discuție complexă și că vorbim despre opțiunea unor persoane care, în loc să se adreseze sistemului public de sănătate, au ales să nască acasă.

ADVERTISEMENT

În același timp, ministrul social-democrat a reamintit faptul că exercitarea dreptului de liberă practică, indiferent că este vorba despre medici, asistenți medicali sau moașe, este permisă în România doar în unități sanitare.

Alexandru Rafila a fost întrebat dacă ar trebui ca în ţara noastră să existe legislaţie privind naşterea acasă. El a subliniat că asistența medicală este posibilă la domiciliu doar în cazul unor urgențe medicale. Acest lucru nu este valabil și în cazul nașterilor.

ADVERTISEMENT

Cred că lucrul acesta este foarte clar. Vorbim despre o situație nefericită și vom vedea dacă putem adapta legislația astfel încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ceea ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal. Nu există niciun fel de act normativ care să prevadă o astfel de posibilitate”, a afirmat ministrul sănătății, conform Agerpres.

Medic ginecolog: Mortalitatea mamei și a copilului când se naște acasă este de patru ori mai mare decât dacă s-ar naște în spital

Despre cele două situații din Neamț a vorbit, joi, și Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică – Ginecologie și șef al clinicii de Obstetrică şi Ginecologie de la Spitalul Elias din Capitală.

ADVERTISEMENT

Specialistul din București prezintă o statistică alarmantă. Conform acesteia, riscul de mortalitate în cazul unei naşteri la domiciliu este de cel puţin patru ori mai mare decât cel în cazul naşterii asistate, în spital.

Studiile recente au arătat că mortalitatea mamei şi a copilului când se naşte acasă este de patru ori mai mare decât dacă s-ar naşte în spital. Sigur că există o mortalitate la naştere şi în spital, şi pentru mamă şi pentru copil (…).

ADVERTISEMENT

Dar dacă este acasă statistic riscul este de cel puţin patru ori mai mare şi atunci au început să scadă aceste naşteri în America şi în multe ţări din Europa. Sigur că mai rămân câteva care, undeva la maximum 15 % din naşteri se întâmplă acasă dar sunt ţări în care asta e o tradiţie”, a spus medicul, conform News.ro.

Același medic Vlădăreanu spune că și riscul unei infecții e uriaș. ”Acasă nu ai instrumentarul steril, nu ai câmpurile sterile. Sigur, se poate să scapi, probabil că sunt destule situații în care au scăpat dar vă repet, e o ruletă, adică mult mai probabil e să nu scapi”, a precizat medicul.

ADVERTISEMENT