News

Alexandru Rafila și-a luat gândul de la alegerile prezidențiale: ”Cum m-au pus, m-au și scos din sondaje”

Alexandru Rafila a anunțat că și-a luat gândul de la alegerile prezidențiale, deși era văzut mare favorit al PSD în urmă cu mai bine de un an.
14.10.2023 | 17:54
Alexandru Rafila sia luat gandul de la alegerile prezidentiale Cum mau pus mau si scos din sondaje
Alexandru Rafila și-a luat gândul de la alegerile prezidențiale. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Se pare că scandalurile care s-au ținut lanț de Ministerul Sănătății nu l-au ajutat prea mult pe Alexandru Rafila, care se vede acum nevoit să renunțe la visul de a ajunge președintele României, din partea PSD. Actualul ministru al sănătății recunoaște, totuși, că e mult mai relaxat când nu mai apare în astfel de ”sondaje”.

Alexandru Rafila și-a luat gândul de la alegerile prezidențiale

De altfel, Alexandru Rafila nu a părut niciodată încântat să ajungă candidatul PSD la prezidențiale, deși nu ar fi refuzat din start această propunere. În urmă cu doi ani, când încă era apreciat de mai toată lumea, inclusiv de electorat, Alexandru Rafila mărturisea în direct la Digi 24 că ar fi fost de acord cu un scenariu în care el ajunge președinte și Marcel Ciolacu premier.

ADVERTISEMENT

”Sunt pregătit în măsura în care există o echipă completă de persoane care să poată să gestioneze foarte bine domeniile care sunt sensibile în acest moment, pentru că, în mod evident, nu doar Sănătatea și Educația contează – două domenii în care am suficiente cunoștințe și poate abilități. Discutăm de domeniul Economic, Financiar, Social.

Cred că PSD are o echipă pregătită. Acceptarea unei astfel de poziții presupune o discuție în interiorul partidului în care lucrurile trebuie asumate și precizate foarte clar, ca să nu există ulterior interpretări. Nu este o țintă personală în niciun fel. Pe mine m-a onorat. Încă din iarnă, domnul președinte Ciolacu a făcut această nominalizare în ceea ce mă privește. Cred că am nevoie în continuare de acumularea unor cunoștințe, nu numai de natură politică, dar și în zona economică, financiară. Lucrurile trebuie foarte bine controlate din acest punct de vedere”, transmitea Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ministrul a dezvăluit că ar refuza categoric funcția de prim-ministru, deși ”o astfel de propunere nu se refuză din start”. ”Participarea la o competiție, cum ar fi la funcția supremă în România, pentru oricine este o provocare.

Nu am această idee dominantă, dar, în mod evident, într-o competiție, PSD trebuie – și nu mă refer neapărat la mine – să vină cu o persoană care să nu adune doar voturile stângii tradiționale, trebuie să fie o persoană care să vină cu un proiect de țară și care să fie credibilă și să poată să aducă la vot”, adăuga Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

După doi ani, timp în care ministerul său a fost măcinat de scandaluri, se pare că medicul s-a împăcat cu ideea că discuțiile referitoare la prezidențiale sunt de domeniul trecutului în cazul său. ”Sunt mult mai relaxat de când nu mai apar în astfel de sondaje. Mai demult mi-am luat gândul. Erau sondaje în care nu m-am pus eu, m-au pus alţii. Aşa cum m-au pus, m-au şi scos.

Nu e niciun fel de problemă, eu sunt mult mai relaxat de când nu mai apar în astfel de sondaje. Nu face parte din preocupările mele, dar eu sunt un om loial partidului în care activez. Decizia pe care o va lua partidul este cea pe care o voi susţine şi eu”, a precizat Alexandru Rafila la Prima TV.

ADVERTISEMENT

Favoritul caselor de pariuri la prezidențiale e Mircea Geoană, însă e neclar dacă acesta va candida din partea PSD sau ca independent, asta dacă va candida într-un final. Alexandru Rafila a comentat și această informație, lăsând să se înțeleagă că PSD ar putea să-l susțină pe Geoană: ”Am văzut şi eu declaraţii publice ale liderilor partidului, n-au exclus niciodată acest lucru, ca PSD să sprijine un candidat independent. Domnul Geoană nu este membru al PSD. Nu mai este. A fost preşedintele partidului, e cu totul altceva”.

ADVERTISEMENT