News

Alianța AUR nu-și poate schimba denumirea, a decis BEC. De ce a fost respinsă rectificarea

Biroul Electoral Central a respins modificarea denumirii alianței formată din partidul lui George Simion și alte două partide.
03.04.2024 | 09:25
Alianta AUR nusi poate schimba denumirea a decis BEC De ce a fost respinsa rectificarea
BEC a respins schimbarea denumirii Alianței AUR Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Alianţa AUR a cerut Biroului Electoral Central modificarea oficială a denumirii. BEC a respins rectificarea, motivând că o astfel de modificare ar fi un act de modificare a protocolului alianței electorale.

Alianța AUR nu-și poate schimba denumirea

Alianța AUR este formată din Alianța pentru Unirea Românilor, condusă de George Simion, Partidul Republican din România şi Partidul Național Conservator Român.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții acesteia au solicitat modificarea oficială a denumirii din Alianța AUR în Alianța pentru Unirea Românilor. Solicitarea a fost respinsă de Biroul Electoral Central, care admisese anterior protocolul de constituire a Alianței AUR.

În şedinţa de marţi, BEC a adoptat o Decizie de respingere a Actului rectificativ al protocolului de constituire a alianţei electorale ”Alianţa AUR”.

ADVERTISEMENT

Cele trei formaţiuni au cerut, prin actul rectificativ, ca denumirea oficială a alianței electorale să fie ”Alianţa pentru Unirea Românilor”.

”BEC califică actul în discuţie drept act de modificare a protocolului”, apreciază Biroul Electoral Central, adăugând că ”protocolul de constituire a Alianţei AUR a fost deja aprobat printr-o decizie definitivă.

ADVERTISEMENT

În consecinţă, BEC respinge actul de modificare a denumirii, dar decizia poate fi contestată în 48 de ore la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Guvernul a adoptat pe 8 martie o ordonanţă de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, stabilind data de 9 iunie pentru ambele scrutinuri.

ADVERTISEMENT

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a desemnat pe 15 martie, prin tragere la sorţi, pe cei şapte judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile locale şi europarlamentare.

Cei şapte judecători care alcătuiesc BEC sunt: Gheorghe Liviu Zidaru – Secţia I Civilă, Adina Georgeta Ponea – Secţia I Civilă, Ianina Blandiana Grădinaru – Secţia a II-a Civilă, Ruxandra Monica Duţă – Secţia a II-a Civilă, Leontina Şerban – Secţia Penală, Ioana Bogdan – Secţia Penală, Vasile Bîcu – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

ADVERTISEMENT