News

BEC a respins constituirea alianței ”Respect România”. Ce partide vor să-și unească forțele

BEC a respins protocolul de constituire a alianței electorale Respect România. Cele două partide nu ar fi respectat normele privind alegerile din 9 iunie
29.03.2024 | 18:52
BEC a respins constituirea aliantei Respect Romania Ce partide vor sasi uneasca fortele
BEC a respins constituirea Alianței Respect România Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Biroul Electoral Central (BEC) a decis vineri să respingă protocolul de constituire a alianței electorale între Partidul Revoluționar Creștin Democrat și Partidul Național Socialist.

BEC a respins constituirea alianței ”Respect România”

Potrivit deciziei BEC, constituirea alianței s-a făcut în temeiul normelor care reglementează alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, neaplicabile în cazul alegerilor locale și a celor europarlamentare.

ADVERTISEMENT

”În şedinţa din data de 29 martie 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 (BEC) a decis respingerea Protocolului de constituire a alianţei electorale cu denumirea “Alianţa Respect România”, formată din Partidul Revoluţionar Creştin Democrat (PRCD) şi Partidul Naţional Socialist (PNS).

În aceeaşi şedinţă, BEC a adoptat Hotărârea privind aplicarea unitară a prevederilor art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

ADVERTISEMENT

Textul integral al deciziei şi hotărârii Biroului Electoral Central poate fi consultat pe pagina de internet www.bec.ro, se arată în comunicatul de presă semnat de președintele BEC, judecătorul Vasile Bîcu.

Decizia Biroului Electoral Central poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție în termen de 24 de ore de la afișarea pe pagina de internet a BEC.

ADVERTISEMENT

Alianța PSD-PNL, validată de BEC

Marți, BEC a decis să admită protocolul pentru constituirea alianțelor electorale ”ALIANŢA ELECTORALĂ PSD PNL”, respectiv ”PARTIDUL ROMÂNIA NOASTRĂ (P.R.N.) – PARTIDUL DACISMULUI AUTONOM CONSERVATOR (P.DAC) ”.

”Totodată, în aceeaşi şedinţă, BEC a adoptat următoarele decizii şi hotărâri:

– Decizie privind documentele pe care trebuie să le depună partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi în vederea admiterii candidaturilor pentru membrii din România în Parlamentul European la alegerile din anul 2024

ADVERTISEMENT

– Hotărâre privind completarea Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 2H/20.03.2024 privind aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 51 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 8 din Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024”, se mai arată în comunicatul instituției.

ADVERTISEMENT