Luna august a venit cu ieftiniri importante la raft pentru alimentele de bază. Conform unui comunicat al Consiliului Concurenței, unele produse s-au ieftinit cu aproape 44%.
Ultima lună a verii, cea în care a intrat în vigoare și Ordonanța Guvernului privind ieftinirea alimentelor de bază, aduce scăderi importante de prețuri pentru mai multe produse.
Miercuri, Consiliul Concurenței a anunțat că prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din august.
În urmă cu o săptămână, Marcel Ciolacu spunea, înainte de o ședință de Guvern, că OUG pentru ieftinirea alimentelor de bază este un succes. Premierul venea și cu cifre și anunța că produsele au prețuri cu 30-40% mai mici la raft.
Acum, o analiză a Consiliului Concurenței arată că această lege are efecte vizibile la raft. Astfel, față de luna iunie, în prima săptămână din august, scăderi de prețuri importante s-au înregistrat la fructe și legume.
Prețul roșiilor este mai mic cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puțin cu circa 38%. Urmează ardeii, cu 32% mai ieftini, se mai arată în comunicatul instituției. Reduceri de preț au fost înregistrate și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi.
“Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziționate la prețuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va crește numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale prețurilor alimentelor de bază“, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
A mai scăzut și prețul mediu al brânzei telemea, cu aproape 13%. Iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%. Și celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat reduceri de preț. Dacă analizăm carnea de porc, prețul mediu a scăzut cu 1,8%.
Iată lista completă cu produsele care s-au ieftinit în prima săptămână din august comparativ cu luna iunie: