News

Ministrul finanțelor anunță ”ieftiniri considerabile” la mai multe produse. Lista cu cele 14 alimente din OUG

Joi, 29 iunie, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat ”ieftiniri considerabile” la mai multe produse. Lista cu cele 14 alimente care apar în OUG.
29.06.2023 | 10:18
Ministrul finantelor anunta ieftiniri considerabile la mai multe produse Lista cu cele 14 alimente din OUG
Ministrul Marcel Boloș, noi date despre ordonanța prețurilor la alimente: ”Sunt așteptate ieftiniri considerabile”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul finanțelor din Cabinetul Ciolacu, liberalul Marcel Boloș, vorbește de ”ieftiniri considerabile” la mai multe produse. Acest lucru s-ar întâmpla, în opinia oficialului, după implementarea ordonanței ieftinirii alimentelor.

Ministrul finanțelor, noi date despre ordonanța scăderii de prețuri la anumite produse: ”Sunt așteptate ieftiniri considerabile”

Conform datelor de pe site-ul Guvernului, proiectul privind reducerea preţurilor la alimente se va afla pe agenda şedinţei de Executiv de vineri, 30 iunie. Încă de marți, premierul Marcel Ciolacu a avut discuţii pe această temă cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi cu miniștrii finanţelor, agriculturii şi fondurilor europene.

ADVERTISEMENT

Până la aprobarea acestei OUG, Marcel Boloș, șeful de la Finanțe, a venit cu o serie de explicații. Joi, într-o conferință de presă, oficialul din Guvern a făcut mai multe precizări despre proiectul legislativ. Acesta va intra în vigoare de la 1 august.

”Obiectivul final este ieftinirea prețului la produsele alimentare. Prin această plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% și la nivel de vânzător final cu 20%.

ADVERTISEMENT

Este proiectul mult așteptat de către toți românii, care urmează să fie implementat pe o perioadă de 3 luni. Sunt așteptate ieftiniri considerabile a prețului la aceste produse alimentare”, afirmă Boloș.

Ce se va întâmpla la trei luni după această măsură

Așa cum au spus oficialii din Executiv, acest proiect mult așteptat de către toți românii urmează să fie implementat pe o perioadă de trei luni de zile. Același Marcel Boloș explică faptul că, ulterior, se va face o analiză.

ADVERTISEMENT

Ministrul e extrem de clar în mesajul său și transmite că ”dacă prețurile scad, și la raft se vede o scădere a prețurilor, este limpede că această măsură este în folosul românilor și că trebuie continuată”.

”Trebuie să fim atenți ca această ieftinire să apară pe tot lanțul. De la procesator până la vânzătorul final și distribuitor, să poată să fie implementată așa cum a fost discutat și susținut de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

ADVERTISEMENT

Lista pe care deja o avem anexată la proiectul de ordonanță aflat în dezbatere publică cuprinde o serie de produse alimentare de bază, pe care le folosesc toți românii.

Perioada de implementare este de 3 luni, după aceea se va face o analiză a impactului pe care aceste măsuri le-a avut în ceea ce privește prețul la produsele alimentare, iar apoi se vor lua deciziile în ceea ce privește consecințele produse de măsuri la nivel de procesator, distribuitor și vânzător final de produse alimentare”, a spus, joi, ministrul.

Lista cu cele 14 alimente din OUG

Proiectul de ordonanță de urgență este deja pus în dezbatere publică. Ulterior, după ce va primi toate avizele necesare, urmează să fie aprobat în ședința de Guvern. Iată care sunt cele 14 alimente care, teoretic se vor ieftini:

  1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
  2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  6. Mălai standard 1 kg
  7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  8. Ulei de floarea-soarelui 1L
  9. Carne proaspătă pui 9pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)
  10. Carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc)
  11. Legume proaspete vrac (oșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia)
  12. Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)
  13. Cartofi proaspeți albi vrac
  14. Zahăr alb tos 1 Kg
ADVERTISEMENT
Tags: