Alimentul care are termen de valabilitate chiar şi mii de ani. Ce produse rezistă o perioadă foarte lungă de timp şi nu ar trebui să lipsească din stocul tău de provizii. Studiu

Narcis Roșioru   
în HotNews
02/04/2020, 18:09
Alimentul care are termen de valabilitate chiar şi mii de ani. Ce produse rezistă o perioadă foarte lungă de timp şi nu ar trebui să lipsească din stocul tău de provizii. Studiu
Alimentele care au termen de valabilitate mii de ani. Aceste produse nu ar trebui să lipsească din stocul tău de provizii. Sursa foto: Hepta

Experții în alimentație spun că există anumite alimente cu un termen de valabilitate mult mai mare față de altele, astfel că acestea nu ar trebui să lipsească din stocul nostru de provizii.

Cum se păstrează mai mult timp alimentele

În timp ce multe mâncăruri se pot strica destul de repede, altele au o valabilitate mult mai mare, ce le face perfecte pentru un depozit pe termen lung.

“Multe tipuri de mâncare, nu toate, se strică din același motiv, respectiv dezvoltarea microbilor”, explică Michael Sulu, expert în chimia alimentară de la University College din Londra, potrivit BBC.

Mâncărurile pot fi păstrate prin uscare, acoprirea cu sare, congelare sau păstrarea în vid. Toate acestea sunt încercări de a limita creșterea microbilor și au fost folosite sub diverse forme de-a lungul istoriei.

Acoperirea cu sare este eficientă pentru că înlătură umiditatea, creând un mediu în care microbii nu pot supraviețui. Un mediu sărat previne buna funcționare a celulelor bacteriilor.

Tipurile de mâncare ce rezistă ani de zile

“Sarea absoarbe lichidul din celulele microbilor, împiedicând ionii să se deplaseze pe membranele celulare”, a explicat Sulu.

Acoperirea cu zahăr poate avea același impact. În general, alimentele bogate în zahăr tind să țină mai mult timp. În formă uscată, zahărul rafinat nu suportă nicio creștere a microbilor. Acest lucru s-a observat în cazul bomboanelor tari, care au un termen de valabilitate de mai mulți ani.

Mierea are un termen de valabilitate aproape indefinit pentru că este bogată în zahăr și conține puțină apă, motiv pentru care se păstrează foarte bine. Mostre de miere vechi de aproape 3.000 de ani au fost găsite în mormintele nobililor din Georgia și în mormântul lui Tutankhamon din Egipt.

Vinul se păstrează și el destul de bine. Cea mai veche sticlă de vin, găsită într-un mormânt de pre vremea Romei Antice în Speyer, Germania, vine să întărească acest lucru, chiar dacă recipientul nu a fost niciodată deschis.

Cu toate acestea, anumite sticle de șampanie Clicquot, vechi de 200 de ani, descoperite pe fundul Mării Baltice, au avut același gust, lucru confirmat de scafandrul Christian Ekstrom, ce a gustat dintr-una din sticle.

Mâncarea viitorului

În acest moment există în lume anumite mâncăruri create în laborator pentru a le crește valabilitatea. Michael Sulu spune că alimentația concepută pentru călătoriile în spațiu reprezintă cel mai bun exemplu.

Creată cu scopul de a cântări cât mai puțin și cu o valabilitate foarte mare, indiferent de fluctuațiile de temperatură, mâncarea astronauților este deshidratată și ambalată în vid.

Mâncarea folosită pentru rațiile militarilor din Statele Unite poate și ea să reziste timp de 3 ani la 27 grade Celsius. În plus, este menită să reziste la alți factori la care mâncarea comercială nu poate face față, cum ar fi lansarea acesteia dintr-un avion.

“Mâncarea comercială nu a a fost creată pentru a rezista prea mult pe rafturile magazinelor. Misiunea industriei comerciale este să vândă produsele repede”, afirmă Julie Smith, expert în alimentație din cadrul armatei SUA.

“Alți înlocuitori ai mâncării ar putea fi consumați, precum Huel (înlocuitor pe bază de cereale, proteine vegetale și ulei de cocos) și orice derivt din acesta”, a mai spus Sulu.

Huel, compania ce produce derivate alimentare, folosește uscarea la rece și morăritul pentru a crea pudre vegetale fără niciun pic de lichid în ele. Acest proces asigură o valabilitate mult mai mare a produselor.

“Controlul vine din modul în care sunt ambalate produsele. Verificăm totul pentru a fi siguri că păstrăm igiena alimentară. Împachetarea trebuie să fie deasemeni sterilă, așa că folosim aburi sau acid pentru a înlătura microbii care sunt prezenți de obicei pe ambalaje”, a explicat Rebecca Williams, nutriționist la Huel.

Așadar, pe viitor este posibil ca omenirea să se îndrepte tot mai mult către astfel de alimente, ce pot fi depozitate pe termen lung, putând fi folosite și după mai mulți ani de păstrare în stocul de provizii.

Precizare: Acest articol este scris cu titlu informativ și nu implică îndemnul ca cititorii să-și creeze provizii de alimente precum cele enumerate mai sus. În plus, anumiți bolnavi (de exemplu diabetici) ar trebui să țină cont de recomandările medicilor înainte de a achiziționa astfel de produse alimentare.

Închide ×