Chef Joseph Hadad ne spune ce alimente nu trebuie congelate niciodată. Deși mulți aleg să congeleze aproape toate alimentele pentru a le consuma ceva timp mai târziu, iată că realitatea este cu totul alta. În caz contrar, putem avea niște preparate fără gust, dar și cu o textură ciudată.
Într-adevăr, este bine să evităm risipa alimentară. Chiar și așa, mai bine alegem să gătim mai puțin. Nu toate alimentele pot fi congelate. Acestea ajung să se strice, iar textura și gustul lor nu vor mai fi același în momentul în care ajung să fie consumate.
Pentru a nu ajunge în această situație, Joseph Hadad ne spune fix ceea ce trebuie să știm. În primul rând nu trebuie niciodată să congelăm preparate calde. Iar asta este valabil în special în cazul mâncărurilor precum sarmale, ciorbe și nu numai.
Dacă punem un produs cald la congelator, riscăm ca restul mâncărurilor să se decongeleze. Mai apoi crește riscul de dezvoltare al bacteriilor, iar ulterior sunt șanse mari ca și congelatorul nostru să se strice.
Să aflăm însă și ce alimente nu pot fi congelate niciodată. Chef Joseph Hadad spune sosurile de smântână nu au ce căuta la congelator. La final, textura lor va fi una complet diferită. De asemenea, nici salatele nu trebuie congelate. Acestea trebuie consumate proaspete.
Cât despre legumele proaspete, acestea pot fi congelate numai dacă la final le folosim la gătit. Dacă vrem să facem o salată din ele la un moment dat, vor fi mult prea apoase, deci nu vor mai avea aceeași textură. De asemenea, este recomandat să separăm legumele atunci când le pune în congelator.
Unele se dezgheață mai repede, altele mai greu, așa că este important să fim atenți și la aceste aspecte. Nici alimentele prăjite nu se congelează, a mai adăugat Chef Joseph Hadad. Totodată, el ne mai recomandă să punem și etichete pe produsele congelate pentru a ști ce avem în congelator.
”Nu totul poate fi congelat. De exemplu sosurile pe bază de smântână sau unt nu sunt tocmai pretabile pentru congelare pentru că la decongelare textura lor va fi una complet diferită. Nici salatele nu merg congelate. Legumele proaspete pot fi congelate doar dacă plănuiți să le folosiți apoi la gătit, pentru că altfel vor fi prea moi și apoase pentru a fi consumate crude.
Iar dacă vreți să vă pregătiți astfel legumele pentru mâncăruri ulterioare, aveți grijă să le puneți în pungi diferite pentru legume diferite. Mazărea boabe se va decongela mai repede decât buchețelele de broccoli, de exemplu. Și mâncărurile deja prăjite nu sunt bune de congelat, pentru că la dezghețare, exact ceea ce este mai bun, partea crocantă, va fi moale și apoasă”, a scris chef Joseph Hadad, pe blogul său personal.