Life

Alimentul banal care poate conține alcool. E preferatul românilor și nu lipsește de la nicio masă

Un aliment banal, care nu lipsește de pe masa românilor, poate conține alcool. Vei rămâne surprins când vei afla despre ce este vorba.
15.05.2023 | 18:43
Alimentul banal care poate contine alcool E preferatul romanilor si nu lipseste de la nicio masa
Ce aliment banal poate conține alcool. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

În urma unor studii, s-a aflat că putem consuma alcool și din alimentele pe care le avem pe masă, nu doar atunci când gustăm din băutura propriu-zisă. Un produs care este cumpărat zilnic de români și fără de care mulți dintre ei spun că nu s-ar putea lipsi, are o cantitate destul de mare de alcool.

Alimentul nelipsit de pe masa românilor care conține alcool

Deși este un aliment banal, sățios, și de multe ori indispensabil, precum apa, pâinea ne poate lăsa urma de alcool în organism după ce o consumăm. În plus, ar avea o cantitate mai ridicată decât unele beri cu conținut scăzut de alcool.

ADVERTISEMENT

În mod surprinzător, o chiflă poate avea cel mai mult alcool, dintre alimente, într-un procent de 1, 2 %. În același timp, o pâine din secară conține o cantitate mai mică, de 0, 29% ABV (volum alcool, n.r), așa cum arată cercetări din anul 2016, efectuate de experți de la Abbeycare, o clinică de dezintoxicare, și publicate în Journal Analytical Toxicology.

Duane Mellor, medic nutriționist la Universitatea Aston din Birmingham, explică de ce este posibil ca pâinea să conțină alcool: ”(…) Pâinea are drojdie, care fermentează carbohidrații și produce alcool”, este justificarea specialistului, conform dailymail.co.uk

ADVERTISEMENT

De fapt, orice produs fermentat poate avea urme de alcool, mai transmite doctorul nutriționist Duane Mellor, care mai enumeră pe lista sa și: bananele, iaurtul, sosul de soia, sucul de fructe. Specialiștii de la Abbeycare au observat că doar o singură banană are aproximativ 0, 2% ABV.

Prin studiul din 2016 s-a concluzionat și că sucul de struguri se bazează pe 0, 086% ABV, sucul de portocale 0, 073 ABV, sucul de mare 0, 026 % ABV, iar un simplu iaurt de cirește, 0, 02 % ABV. Aceste procentaje apar odată cu procedura de fermentație.

ADVERTISEMENT

Cum are loc fermentația

Fermentația are loc atunci când produsele prezentate sunt lăsate fără aer, descoperite. Dioxidul de carbon ia contact cu conținutul de zahăr al alimentului și așa apare alcoolul, chiar dacă noi nu putem observa acest proces, însă putem observa un aspect ce seamănă cu fierberea.

Dincolo de acestea, iată un motiv în plus care ar trebui să te motiveze să eviți pâinea, dacă ești la dietă sau ți s-a spus de către medic să adopți un nou stil alimentar, în care acest produs să fie mai puțin prezent în mesele zilnice, fiindcă îți fac rău.

ADVERTISEMENT

Efectele negative ale consumului de pâine pot fi: balonarea, apariția acneei, creșterea nivelului de sare din organism, a colesterolului sau a glicemiei. Riști chiar să faci diabet. Carbohidrații sunt necesari, totuși, dar nu într-un procent exagerat, ci unul moderat.

ADVERTISEMENT