Life

Alimentul care e plin de proteine și grăsimi. Românii îl folosesc în multe feluri de mâncare

Alimentul bogat în proteine și grăsimi, pe care românii îl adaugă în multe feluri de mâncare. Oferă un gust și o aromă aparte.
18.01.2024 | 18:15
Alimentul care e plin de proteine si grasimi Romanii il folosesc in multe feluri de mancare
Despre ce aliment este vorba. Sursa foto: Mega Image
ADVERTISEMENT

Proteinele și grăsimile sunt recomandate de către nutriționiști, deoarece corpul nostru are nevoie de ele pentru ca să funcționeze în parametrii normali. Fără acestea nu putem avea energia necesară pentru îndeplinirea sarcinilor cotidiene. Iată unul dintre alimentele care conțin proteine și grăsime la un loc.

Alimentul care are proteine și grăsimi, necesare pentru organism

Auzim adesea cum din meniul nostru zilnic nu trebuie să fie absente proteinele și grăsimile. Atenție, nu într-o cantitate exagerată, fiindcă astfel devin nocive. Consumate cu moderație, acestea ajută organismul să-și creeze o masă musculară și să nu acumuleze kilograme.

ADVERTISEMENT

Parmezanul este unul dintre produsele care ne oferă proteine și grăsimi în același timp. De obicei, este cel mai bun ”prieten” al pastelor, dar merge foarte bine și cu o salată din legume, cartofi sau chiar o friptură. În combinație cu parmezanul, mâncarea are un gust mai bun.

Parmezanul are origini italienești, cunoscut în peninsulă ca ”parmigiano”. Acesta este, de fapt, o brânză tare, obținută din lapte de vacă. Se bazează pe o consistență sfărâmicioasă și uscată, având în compoziție, pe lângă proteine și grăsimi, și minerale și foarte puțină lactoză.

ADVERTISEMENT

Cum se face parmezanul. Procesul este unul complex

Pentru producerea parmezanului, italienii urmează un proces similar cu al producătorilor români de alimente din lapte. Primul pas este mulgerea vacilor. Laptele acestora se pune în cazane mari de cupru și se păstrează aici până în dimineața următoare.

În aceleași cazane se formează mai întâi straturile de smântână. Acestea se îndepărtează ușor și se depozitează în vase separate, după care laptele încă semidegresat se combină cu laptele integral de la mulsul de dimineață. Apoi, amestecul se încălzește la foc mic, tot în cazane.

ADVERTISEMENT

Pentru ca rezultatul să fie unul pe măsura așteptărilor se completează totul și cu fermenți lactici. Apare la un moment dat coagularea, iar asta ca un efect al adăugării cheagului de vițel. Atunci când găsim parmezanul pe rafturile din magazine, este deja matur de 1, 5 ani.

În ce regiuni se produce parmezan

Calupul de parmezan, după ce este gata, se depozitează pe parcursul a două sau trei veri. Cel mai des se face în regiunile Bologna, Regio Emilia, Parma, Modena și Mantua și puțini știu că ”parmigiano” este, de fapt, o prescurtare pentru ”Grana parmigiano reggiano”.

ADVERTISEMENT

Cum să păstrăm parmezanul dacă nu-l consumăm în întregime

Dacă vă cumpărați parmezan și nu îl consumați pe tot, trebuie să fiți atenți la modul de păstrare. Se spune într-o hârtie ceruită, pentru sandvișuri, sau într-un prosop de bucătărie ori într-o cutie specială pentru acest tip de brânză. Dacă este vidat, parmezanul va rezista chiar câteva luni. Nu este recomandată folia alimentară, fiindcă apare rapid mucegaiul.

ADVERTISEMENT