News

Alimentul foarte popular care s-ar putea ieftini în perioada sărbătorilor de iarnă. Producătorii sunt nemulțumiți: “Vom renunța să mai facem”

Prețul unui aliment foarte popular ar putea fi mai mic cu câțiva lei. Măsura se va aplica în perioada sărbătorilor de iarnă.
15.09.2023 | 22:16
Alimentul foarte popular care sar putea ieftini in perioada sarbatorilor de iarna Producatorii sunt nemultumiti Vom renunta sa mai facem
Alimentul foarte popular care s-ar putea ieftini în perioada sărbătorilor de iarnă. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alimentul foarte popular s-ar putea ieftini în perioada sărbătorilor de iarnă. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii. Însă, producătorii nu sunt foarte încântați de măsura care ar urma să fie aplicată.

Alimentul foarte popular care s-ar putea ieftini

Este vorba de unul dintre produsele foarte îndrăgite și preferate de oameni, în special atunci când vin sărbătorile. Cozonacul ar putea avea un preț mult mai mic în perioada următoare, după ce Guvernul a anunțat că ar vrea să renunțe la acciza la zahăr.

ADVERTISEMENT

Măsura ar putea fi introdusă cu scopul de a scădea prețul acestuia în preajma Crăciunului și Anului Nou. Totodată, adaosul comercial al cozonacului ar putea fi plafonat, potrivit autorităților.

„Se apropie sărbătorile de iarnă şi cred că anumite produse consumate de către români în perioada sărbătorilor ar trebui incluse în această ordonanţă.

ADVERTISEMENT

Cozonacul poate fi un produs introdus în această ordonanţă, în perioada sărbătorilor de iarnă.”, a transmis ministrul Agriculturii Florin Barbu, cu privire la posibilitatea aplicării acestei măsuri.

Productorii sunt nemulțumiți: „Nu mai rentează munca pentru a face acest produs”

Dacă adaosul comercial va fi plafonat, este posibil ca prețul acestui aliment popular să fie mai ieftin cu câțiva lei. Pe de altă parte, producătorii nu susțin această măsură. Ba chiar, unii dintre ei spun că nu vor mai face cozonac.

ADVERTISEMENT

„Probabil că vom renunţa să mai facem cozonac. Pentru că, într-un procent de adaos comercial de 20% nu poţi să mai faci profit cât de cât minim. Nu mai rentează munca pentru a face acest produs.”, a transmis proprietarul unei brutării, pentru Observator News.ro.

Analiștii financiari atrag atenția asupra potențialelor probleme care vor apărea în momentul în care ordonanța nu va mai fi în vigoare. Adrian Bența a precizat pentru sursa citată, că este posibil ca prețurile să fie mărite considerabil, ca producătorii să își recupereze pierderile.

ADVERTISEMENT

În 2022, prețul unui cozonac de casă, de aproximativ un kilogram, era de 80 de lei. În magazine, un cozonac putea fi cumpărat cu un preț mult mai mic, de 40 de lei, cu 15 sau 20 de procente mai mare față de anul 2021.

 

ADVERTISEMENT
Tags: