Alimentul pe care dacii îl consumau cel mai frecvent. Românii îl preferă și în ziua de azi. Profesorii de istorie au explicat că este un produs natural și în plus, sunt de părere că strămoșii noștri nu au exagerat niciodată cu carnea.
Produsul savurat cel mai des de daci și romani este unul autohton. Cetățenii din România îl pun pe lista de cumpărături și în momentul de față datorită calităților importante pe care le are asupra organismului uman.
Dovezile arheologice arată că strămoșii noștri consumau foarte mult lapte. Acesta se afla pe masa lor frecvent sub formă de brânză. Reputatul profesor Mircea Borcoman susține că romanii evitau untul și iaurtul.
Concret, dacii sunt cunoscuţi din scrierile anticilor drept galactopotai, adică mâncători de lapte. Acest aliment fermentat obișnuia să le satisfacă nevoia de acru. Alte alimente de bază erau peștele, mierea și vinul.
„Dacii făceau un fel de terci din grâu, ovăz zdrobit, măcinat cu apă, se realiza un amestec cu care se alimentau, nu era foarte consistent, dar se adiţiona cu laptele de la animalele domestice.
Şi dacii şi romani consumau multe peşte, era o ofertă vastă în râurile interioare, dar şi din Dunăre şi îl pregăteau în fel şi chip. Era un aliment de bază”, a declarat specialistul, conform adevarul.ro.
Dacii se împărțeau între creșterea animalelor și pescuit, dieta lor fiind foarte bogată în proteine. Strămoșii neamului românesc creșteau oi, capre, vaci, porci, iepuri și păsări de curte. Vânau păsări și animale mici, dar și mari.
Printre acestea se aflau veverițele, iepurii, cerbii, urșii, căprioarele și mistreții. Blănurile și oaselor lor era utilizate în gospodărie pentru diferite activități. Pescuitul se făcea în răuri, în Dunăre, dar și în mare. Se foloseau undițe simple.
În aceeași notă, dacii se concentrau foarte mult pe apicultură care era practicată la scară largă. Totodată, specialiștii susțin că există dovezi arheologice că dacii mâncau și câini. Pentru mâncare aveau străchini de lut.