News

Alina Bica, prima condamnată fugară care scapă de condamnare. Fosta șefă DIICOT și-a executat pedeapsa în condiții de lux, în Italia

Alina Bica este prima condamnată din ”lotul fugarilor” care își va încheia pedeapsa fără să execute măcar o zi în închisorile din România.
26.09.2023 | 16:42
Alina Bica prima condamnata fugara care scapa de condamnare Fosta sefa DIICOT sia executat pedeapsa in conditii de lux in Italia
Alina Bica, fostă șefă DIICOT, alături de fosta ei avocată, Laura Vicol, în prezent deputată / Foto: Mircea Manole / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Alina Bica are șanse mari să-și încheie mai devreme perioada de executare a pedepsei de patru ani de închisoare, pentru favorizarea infractorului. În prezent, fosta șefă DIICOT se află în Italia, acolo unde își execută pedeapsa în regim lejer, respectiv are obligația de a fi la domiciliu înainte de ora 21:00.

Victorie pentru Alina Bica: a scăpat de 14 luni din condamnarea de patru ani

Fosta șefă antimafia a fost condamnată definitiv la data de 27 noiembrie 2019, dată la care nu a mai fost găsită la domiciliu, iar pe numele ei a fost emis un mandat european de arestare. Alina Bica a fost identificată pe teritoriul Italiei și a fost plasată în arest.

ADVERTISEMENT

Pe 27 noiembrie 2020, Curtea de Apel din Bari a refuzat predarea către autoritățile române și a dispus recunoașterea sentinței penale din România și executarea pe teritoriul Italiei.

alina-bica-italia
Alina Bica, fotografiată în timp ce servea pizza, în fața restaurantului din Altamura, Italia

Practic, Alina Bica ar trebui să-și încheie perioada de executare a pedepsei la sfârșitul anului 2024, doar că fosta șefă DIICOT a reușit să-și mai scadă din sentință mai bine de 14 luni. Astfel, Tribunalul București a admis, pe 22 martie 2023, contestația la executare a Alinei Bica, prin care s-au dedus lunile petrecute în stare de reținere, arest preventiv și arest la domiciliu, inclusiv cele din Italia și Costa Rica.

ADVERTISEMENT

Fosta șefă DIICOT ar trebui deja să fie liberă

Judecătorii români au dispus și anularea mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea emis în 2019 și emiterea unui MEPI nou, potrivit acestei hotărâri. Teoretic, la rămânerea definitivă a acestei hotărâri, perioada de executare a pedepsei în cazul Alinei Bica va putea fi considerată încheiată din jurul datei de 15 septembrie 2023 (dacă se consideră data de 27 noiembrie 2020 ca începere a perioadei de executare). Practic, însă, mai sunt câteva etape de parcurs.

Potrivit motivării judecătorilor, decizia se referă doar la executarea pedepsei pe teritoriul României, care încă nu a început pentru Alina Bica. Din acest punct de vedere, situația judiciară fostei procuroare este total neclară, după ce Curtea de Apel București a respins, în martie 2023, anularea mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea formulată de condamnata-fugară, care a invocat că această măsură i se aplică deja în Italia.

ADVERTISEMENT

Decizia instanței e valabilă doar în România

”În ciuda opoziţiei reprezentantului Ministerului Public, care a apreciat că nu se impune deducerea niciunei perioade, deoarece această sarcină revină autorităţilor judiciare italiene care au recunoscut şi au pus în executare hotărârea de condamnare, totuşi, instanţa de fond consideră că aceste perioade trebuie scăzute din pedeapsa de 4 ani închisoare.

Astfel, din moment ce s-a respins contestaţia la executare având ca obiect anularea MEPI, prin sentinţa penală nr. …/01.09.2022, pronunţată de către Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosar nr. …/1/2021, definitivă prin decizia penală nr. …/15.03.2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, atunci, faptul că hotărârea de condamnare este executabilă pe teritoriul României, impune cu necesitate atât deducerea perioadelor privative de libertate, cât şi emiterea unui nou MEPI, potrivit prezentei hotărâri”, se arată în motivarea deciziei, potrivit FANATIK.

ADVERTISEMENT

Atât procurorii de la Parchetul pe lângă Tribunalul București cât și Alina Bica au atacat această decizie, urmând ca apelul să se judece în această toamnă.

Procurorii ar fi vrut ca Alina Bica să ceară scurtarea pedepsei în Italia

Chiar și în cazul în care sentința va rămâne definitivă, aceasta trebuie recunoscută de justiția italiană, care judecă astfel de situații după un alt cod penal. De altfel, procurorii au încercat să convingă instanța că ”statul italian a devenit stat de executare a pedepsei”, iar justiția românească și-a pierdut această calitate, deci nu ar mai trebui să emită decizii de modificare a pedepsei.

”Apreciază că este absolut legal și temeinic ca statul italian să devină stat de executare din moment ce a recunoscut pedeapsa și s-a angajat să facă demersuri ca petenta să o execute acolo.  Italia este un stat democratic, membru UE, cu siguranță petenta are posibilitatea să își exercite drepturile și să își deducă perioadele din pedeapsa de 4 ani, care va deveni mai mică și apoi se va executa”, au precizat reprezentanții Ministerului Public.

În prezent, Alina Bica s-a stabilit în regiunea Bari, în orașul medieval Altamura, acolo unde partenerul ei de viață, Florin Busuioc, și-a deschis un restaurant cochet. FANATIK a publicat, la sfârșitul lunii mai, imagini cu Alina Bica în timp ce servea pizza, în fața localului, în timpul unui eveniment stradal. În prezent, restaurantul apare ca fiind închis temporar, iar tot conținutul de pe pagina de Facebook a locației a fost șters.

ADVERTISEMENT
Tags: