News

Alina Gorghiu a făcut anunțul. Se crește vârsta de pensionare pentru acești români

Ministrul justiției Alina Gorghiu a dezvăluit că vârsta de pensionare ca crește cu siguranță pentru o anumită categorie de români, în ciuda protestelor.
03.09.2023 | 21:38
Alina Gorghiu a facut anuntul Se creste varsta de pensionare pentru acesti romani
Se crește vârsta de pensionare pentru acești români. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Gorghiu a lăsat să se înțeleagă că va discuta cu șefii din Justiție, pe tema legii pensiilor speciale, însă poziția Guvernului e de neînduplecat. Cu toate acestea, coaliția PNL – PSD pare dispusă să asculte ofurile magistraților și amendamentele propuse de experți vor ajunge în Parlament.

Se crește vârsta de pensionare pentru acești români

”Suntem în ultima etapă şi amendamentele care vor fi agreate sper cu Comisia vor urma calea Parlamentului”, a declarat Gorghiu. Referitor la creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați acesta e un subiect încheiat, astfel că oamenii nu vor avea de ales și se vor obișnui în timp că nu mai scapă de meserie în timp ce sunt tineri.

ADVERTISEMENT

”Este prima discuţie de acest gen şi vă asigur că toate lucrurile care ţin de buna funcţionare a sistemului vor fi puse pe tapet, de genul cum vom ieşi din impasul acesta generat de protest, pentru că justiţia trebuie să fie la finalul zilei un serviciu public de care nu beneficiază doar statul ci şi cetăţeanul român, la mult discutata lege a pensiilor speciale.

Suntem în ultima etapă şi amendamentele care vor fi agreate sper eu cu Comisia Europeană vor urma calea Parlamentului, ca să punem odată capăt legii pensiilor speciale şi să intrăm pe făgaşul normal, pe ideea de contributivitate, inclusiv pentru magistraţi”, a completat Alina Gorghiu. Ministrul e conștient că legile din România sunt deseori bizare, astfel că le-a găsit circumstanțe atenuante magistraților care au preferat să iasă la pensie la 49 de ani.

ADVERTISEMENT

”Legislaţia a încurajat ieşirea lor din sistem, câtă vreme pensia este mai mare decât ultimul salariu în plată şi asta este o realitate, atunci evident că magistraţii au preferat să meargă la pensie la 49 de ani. Se schimbă acum. Această discuţie a fost tranşată, se creşte această vârstă de pensionare a magistraţilor ceea ce este un lucru sănătos.

Problema a fost tranşată şi dânşii au acceptat că pensiile nu au cum să fie mai mari decât salariul în plată. Această discuţie nu se poartă cu o categorie care are toate drepturilor. Magistratul din România nu mai are dreptul să facă nimic altceva”, a explicat Gorghiu. Anunțul lui Gorghiu vine în momentul în care șeful Casei de Pensii Daniel Baciu a dat ”vești bune” tuturor pensionarilor și viitorilor pensionari, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

“Vești bune! A fost adoptată în ședință de guvern și publicată în Monitorul Oficial, OUG 70 din 31 aug 2023 privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice care a avut în componență patru puncte principale: 1. prelungirea avizelor pentru condițiile de muncă deosebite și speciale, 2. prelungirea termenului pentru contractele de asigurare ce vizează cumpărarea de vechime retroactivă până la data de 31.12.2024, 3. obligativitatea semnăturii olografe și a ștampilei pentru documentele de vechime și sporuri eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhivă.

4. prelungirea contractelor de muncă pentru cei 1.000 de angajați până la data de 31.08.2024., având ca principal obiectiv certificarea datelor din carnetele de muncă, aflate în baza de date a CNPP, care vizează perioadele de activitate anterioare datei de 1 aprilie 2001, spre utilizarea lor la calculul pensiilor.

ADVERTISEMENT

Suntem la finalul procesului de evaluare și digitizare a dosarelor de pensie având 90% stadiul de progres, urmând să facem recalcularea după ce noua lege a pensiilor va fi adoptată în actuala sesiune parlamentară. Reforma sistemului public de pensii este un proces ireversibil și sunt convins că se va realiza în perioada următoare”, a transmis Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT