News

Alina Gorghiu îl provoacă pe procurorul general. „Este nerezonabil să pretindem că magistratura este singurul segment imun la corupție”

Alina Gorghiu spune că magistratura nu poate fi singura imună la corupție. Mesajul ministrului Justiției către procurorul general
13.03.2024 | 14:07
Alina Gorghiu il provoaca pe procurorul general Este nerezonabil sa pretindem ca magistratura este singurul segment imun la coruptie
Alina Gorghiu a spus că „sunt întrebări” modul cum funcționează Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a declarat, miercuri, la bilanțul Ministerului Public, că „este convinsă” că anul în curs va aduce o „justiţie mai eficientă, mai echitabilă, mai dreaptă”. Gorghiu a pus în discuție însă modul de funcționare a Secției pentru investigarea infracțiunilor în justiție și deficitul de personal, mai ales în cadrul parchetelor.

Un bilanț „bun” și o „justiție mai eficientă”

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a declarat, cu ocazia bilanțului Ministerului Public, că „este convinsă că anul 2024 va aduce o justiţie mai eficientă, mai echitabilă, mai dreaptă”.

ADVERTISEMENT

Ea a spus că anul 2023 a fost unui „intens, cu multe provocări”,  însă  „am constatat cu mulţumire că am fost cu totii echipaţi să facem faţă cu succes provocărilor. Am beneficiat ca ministru al Justiţiei de un partaneriat real, onest, un factor sănătos pentru statul român”.

Bilanțul anului precedent a fost unul pozitiv, a subliniat Gorghiu, dând ca exemplu ridicarea MCV în cazul României și drumul țării noastre pentru a deveni membru al OCDE, dar și modificările legilor privind pensile de serviciu ale magistraților.

ADVERTISEMENT

„Bilanţul anul 2023 a fost unul bun, de la ridicarea oficială a MCV,  la finalul anului, cel mai important proiect de ţară pe care sistemul a reuşit să îl bifeze în ultimii ani de zile, paşi pentru a deveni membri ai OCDE, modificări la legile justiţiei privind pensiile de serviciu ale magistraţilor, adoptate după mari zbateri într-o formă apropiată doleanţelor şi nevoilor sistemului judiciar”, a spus ministrul.

Deficit acut de personal în Ministerul Public

Alina Gorghiu a făcut referire și la declarațiile procurorului general Alex Florența, care a avertizat cu privire la deficitul acut de personal, mai ales în cadrul parchetelor, unde schemele de personal au un grad de ocupare în scădere istorică, de 69,22%.

ADVERTISEMENT

„Ştiu că sistemul judiciar trebuie să facă constant faţă unor presiuni şi provocări presante care ţin de resursa umană. Ministerul Public este principala victimă a acestui deficit, aspect care uneori din păcate se reflectă în activitatea dvs şi înţelegem toţi acest lucru mai ales când vedem că gradul de ocupare a schemei de personal în 2023 a scăzut cu aproximativ 5 procente, de la 74% la 69%.

Precizarea făcută de procurorul general, că 22 de parchete şi-au desfăşurat activitatea cu un singuri procuror numit indică probleme structurale de funcţionare şi afectează operativitatea actului de urmărire penală”, a spus Alina Gorghiu. „Există premisele rezolvării sau ameliorării de fapt a acestei probleme de personal, cel puţin la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii, odată cu finalizarea concursurilor în magistratură”, a adăugat Gorghiu.

ADVERTISEMENT

Ministrul i-a adresat procurorului general „provocarea” de a veni nu propuneri pentru soluții de eficientizare a resursei umane și a activității Ministerului Public.

„La nivelul Ministerului Public există o preocupare reală pentru folosirea eficientă a resursei umane şi pentru identificarea de soluţii. Ca atare, vă provoc, domnule procuror general, să veniţi cu propunerea care vizează eficientizarea activităţii Ministerului Public, vă asigur de suport în crearea acelui cadru de analiză şi dezbatere a propunerii, aşa cum doriţi. Mă refer la propunerea privind reorganizarea parchetelor de pe lângă judecătorii”, a transmis ministrul Justiției.

„Nerezonabil să pretindem că magistratura este singura imună la corupție”

La ședința de bilanț, Alina Gorghiu a declarat că „sunt întrebări, și nu puține” despre modul cum funcționează Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție pentru că ”este o temă prinsă şi monitorizată în Raportul privind statul de drept şi a fost şi va face obiectul de analiză al instituţiilor europene”.

„Sunt întrebări, nu puţine, cu privire la maniera în care ea funcţionează. Şi va trebui să răspundem onest, funcţionează sau nu optim, dacă nu, lipsa resursei umane este cauza, să fie ea unicul impediment pentru care nu funcţionează?”, a declarat Gorghiu.

„Să nu uităm că solicitările de modificare a competenţei au venit din partea magistraturii, astfel că în spiritul consecvenţei, există obligaţia ca magistratura să asigure funcţionarea acestui mecanism de tragere la răspundere penală a judecătorilor şi procurorilor care au comis infracţiuni pentru că, şi vi-o spun cu toată sinceritatea, e nerezonabil să pretindem că magistratura este singurul segment al societăţii imun la corupţie sau la săvârşirea altor infracţiuni. Îmi doresc să depăşim aceste îngrijorări privind lipsa de eficienţă a acestei forme de organizare”, a spus ministrul Justiției.

ADVERTISEMENT