News

De Ziua Justiției, Procurorul General critică modificările la pensiile magistraților. „Efectele negative deja se văd prin părăsirea masivă a sistemului”

Procurorul General al României, Alex Florența, a criticat în mesajul său cu ocazia Zilei Justiției schimbările aduse la pensiile speciale ale magistraților
02.07.2023 | 14:57
De Ziua Justitiei Procurorul General critica modificarile la pensiile magistratilor Efectele negative deja se vad prin parasirea masiva a sistemului
De Ziua Justiției, magistrații sunt supărați pe modificările aduse pensiilor speciale. Sursa foto: Inquam/ Ilona Andrei
ADVERTISEMENT

Cu ocazia Zilei Justiției, atât Procurorul General cât și șefa Curții Supreme, Alina Corbu, au criticat legea votată în Parlament săptămâna trecută prin care sunt aduse modificări pensiilor speciale pe care le primesc magistrații. Deși aceștia amintesc și de alte probleme cu care se confruntă sistemul judiciar, niciunul nu vorbește despre valul de dosare închise prin prescripție, despre infractorii condamnați care fug din țară sau alte probleme care au slăbit încrederea publicului în sistem.

Procurorul General vorbește de efecte imediate ale tăierii pensiilor speciale

În mesajul său de Ziua Justiției, Procurorul General al României, Alex Florența, modificările aduse în Parlament pensiilor speciale ale magistraților, subliniind că în acest an, această zi „constituie nu atât un prilej aniversar, cât un prilej obligatoriu de reflecţie, de analiză”. Șeful Ministerului Public susține că aceste modificări s-au făcut fără un dialog cu reprezentanții sistemului judiciar și că au îngreunat funcționarea sistemului.

ADVERTISEMENT

„Consider că este necesar să subliniez consecinţele negative ale acestui demers legislativ, care a creat o situaţie dificilă pentru buna funcţionare a sistemului judiciar, prin raportare la principiile de bază ale democraţiei şi ale statului de drept.

Astfel, trebuie menţionat că aceste modificări s-au făcut prin simularea unui dialog, cu ignorarea principiilor cooperării loiale şi respectului reciproc pe care puterile statului şi-l datorează, prin neînsuşirea de către legiuitor, într-o măsură satisfăcătoare, a propunerilor pertinente, de natură tehnică, formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii”, a transmis procurorul Alex Floreanța.

ADVERTISEMENT

Mai mult, acesta susține că modificările aduse pensiilor magistraților au efecte imediate asupra parchetelor, cauzând plecări masive din sistem. Acesta subliniază că puterea politică a proiectat un statut specific pentru magistrați, independența acestora fiind asociată atât printr-o serie de interdicții dar și printr-o componentă financiară aparte – „constituită inclusiv prin pensia de serviciu şi stabilirea unei limite de vârstă inferioară pentru pensionare faţă de alte categorii profesionale”.

„Or, modificările legislative adoptate luna trecută lipsesc practic de conţinut acest statut, iar efectele negative deja se văd prin părăsirea masivă a sistemului, continuând, cel mai probabil, cu repercusiuni în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie şi aici am în vedere, mai ales, celeritatea soluţionării cauzelor în condiţiile creşterii volumului de activitate pentru magistraţii rămaşi în sistem”, a mai precizat Procurorul General.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, acesta susține că pe lângă efectele pe termen scurt, există pericolul unor efecte negative pe termen mediu, concret riscul ca „magistratura să se transforme într-o profesie neatractivă pentru tinerii competenţi”.

Șefa ÎCCJ critică și ea eliminarea pensiilor speciale

Chiar dacă modificările aduse pensiilor speciale ale magistraților nu sunt categorice (vârsta de pensionare crește treptat până la 60 de ani, acestea se recalculează în funcție de veniturile nete, nicio pensie nu va mai depăși venitul brut din perioada de activitate, etc.) acest subiect a fost abordat și de către șefa Curții Supreme, Alina Corbu.

ADVERTISEMENT

Astfel, și judecătoarea Corbu notează că Ziua Justiției vine „într-un context complicat şi marcat de tensiune, venind deopotrivă dinăuntrul şi din afara sistemului judiciar”. Notând că ÎCCJ a atacat deja la CCR legea privind pensiile speciale, șefa ÎCCJ subliniază că „stabilitatea elementelor de statut al judecătorilor … reprezintă o chestiune fundamentală pentru respectarea principiului independenţei judecătorului şi nu în ultimul rând pentru păstrarea atractivităţii carierelor din cadrul sistemului judiciar”.

Aceasta mai precizează că este esențial ca această stare de tensiune să nu se răsfrângă asupra cetățenilor. „În opinia noastră, este esenţial ca starea de tensiune existentă în acest moment la nivelul sistemului judiciar să nu se răsfrângă în mod substanţial asupra drepturilor cetăţenilor pe care îi deservim”, a mai transmis Alina Corbu, care subliniază totuși că dezbaterile asupra sistemului de justiție nu pot fi limitate doar la problema pensiilor.

ADVERTISEMENT