News

Prețurile alimentelor s-au micșorat la nivel global. Ce se întâmplă în România

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) arată că prețurile alimentelor încep să se micșoreze la nivel global. Se întâmplă la fel și în România?
07.06.2022 | 09:19
Preturile alimentelor sau micsorat la nivel global Ce se intampla in Romania
Ce se întâmplă cu prețurile alimentelor în România. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Prețurile alimentelor s-au micșorat în întreaga lume, în luna mai, pentru a doua oară consecutiv, transmite FAO. Nu la fel se poate spune, însă, și despre carne și grâu, iar situația din România este sub semnul întrebării.

Prețuri mai mici în luna mai la alimente, potrivit FAO

Luna trecută, indicele mondial al prețurilor  al FAO a scăzut cu 0,6% comparativ cu aprilie. În urmă cu două luni, era de 0,8%, potrivit Quartz.

ADVERTISEMENT

Tot în luna mai, s-a sesizat la nivel global un preț mai mic și pentru uleiul vegetal. O astfel de situație s-ar datora parțial ridicării interdicției Indoneziei de a exporta uleiul de palmier. Până de curând, această țară avea restricție de livrare a produsului, deoarece la nivel intern s-au observat prețuri foarte mari.

S-a mai constatat, tot în luna mai, și o micșorare a prețurilor lactatelor, în urma lockdownurilor din China, care au avut ca efect scăderea cererii acestor produse.

ADVERTISEMENT

În schimb, s-au observat creșteri în rândul cerealelor, de când Rusia a invadat Ucraina. Cele două țări constituie 13% din producția internațională de grâu. În SUA, prețurile futures la acest tip de cereale s-au majorat cu 48% încă de la începutul lui 2022.

FAO mai arată că și carnea are un preț mai ridicat la nivel global, din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare din Ucraina.

ADVERTISEMENT

În România sunt așteptate noi scumpiri. Când s-ar putea ameliora situația

Între timp, pentru România situația nu este deloc îmbucurătoare. Au loc tot mai multe scumpiri și acestea vor continua, avertizează BNR.

Potrivit reprezentanților instituției, ne așteaptă prețuri tot mai mari, din cauză că și inflația se va majora. În această vară, ar putea trece de 11%.

ADVERTISEMENT

Scumpirile ar fi generate de măsurile de sprijin pentru facturile la energie și gaze. Abia spre final de 2022 sunt așteptate prețuri mai mici, iar inflația ar putea atinge 9,6%.

”Scenariul actual, întocmit pe baza datelor disponibile şi a reglementărilor în vigoare, evidenţiază o înrăutăţire considerabilă a perspectivei pe termen scurt a inflaţiei, sub impactul puternic al şocurilor pe partea ofertei, în principal al preţurilor la energie.

Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze semnificativ creşterea în trimestrul II 2022 şi să urce la un nivel de două cifre, în principal ca efect al unor majorări mult mai ample ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, ce se vor evidenţia pregnant după suspendarea în luna aprilie a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnici”, a informat  BNR.

ADVERTISEMENT