News

Ambasada României în SUA s-a mutat într-un palat. Cât este chiria lunară, suportată de români

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, s-a mutat într-un veritabil palat din Washington, chiria fiind 21.000 de dolari pe lună. Clădirea are o istorie impresionantă.
27.07.2022 | 15:54
Ambasada Romaniei in SUA sa mutat intrun palat Cat este chiria lunara suportata de romani
Palatul ambasadei României în SUA, chirie de 21.000 de dolari. Foto: StirileProTV
ADVERTISEMENT

Palatul este celebru pentru petrecerile grandioase date în ultimul secol, inclusiv cu vedete de la Hollywood. Chiria de 21.000 de dolari este suportată de statul român, așadar de plătitorii de taxe.

Ambasada României s-a mutat într-un palat

Potrivit StirileProTV, imobilul în care locuiește acum ambasadorul român are 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi și o piscină. Românii de rând s-ar mulțumi cu o cameră de hotel pentru a vizita SUA, însă vizele sunt în continuare o mare problemă pentru diplomația română în relația cu ”colegii” americani.

ADVERTISEMENT

Amplasat pe o proprietate de peste 2.000 de metri pătrați pe Embassy Row, palatul are o istorie fabuloasă, pe măsura chiriei astronomice. Cu acești bani, guvernul României ar putea asigura pensii de peste 2.000 lei la peste 50 de pensionari, pe lună.

Reședința e construită în 1934 și a fost locuită de ambasada Iranului în SUA în perioada 1960-1970. Ardeshir Zahed era căsătorit cu una dintre fiicele șahului iranian și a fost ambasador al Iranului în SUA în mandatele 1960-1962 și 1973-1979.

ADVERTISEMENT

Bărbatul era faimos în respectiva epocă pentru că dădea petreceri fabuloase la Washington, în această clădire. Pe lista invitațiilor care au petrecut sub acest acoperiș se numără vedetele Elisabeth Taylor sau Barbra Streisend.

MAE a încercat să justifice mutarea, și noua chirie, explicând că vechiul sediu al Ambasadei României în SUA era prea degradat.

ADVERTISEMENT

Nu doar MAE își răsfață fără măsură angajații, ci și bugetarii de la Agenția pentru Egalitate de Șanse. Scandalul în care aceștia sunt implicați a făcut vâlvă în România în ultimele zile, în contextul în care bugetarii au fost trimiși la mare sau la Felix în hoteluri de lux, pentru ”training”. Nota de plată, peste 50.000 de lei, nu pare să îi deranjeze prea mult pe cei care administrează bugetul agenției.

Asta, în contextul în care ministerele trebuie să taie 10% din cheltuieli înainte de rectificarea bugetară, lucru anunțat de liderii PNL și PSD.

ADVERTISEMENT

Între timp, milioane de români așteaptă cu mari emoții iarna pentru că simt că nu mai pot să își plătească ratele la bănci sau facturile la gaz și curent, totul pe fondul unor salarii sau pensii extrem de mici pentru Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT
Tags: