News

Ambasadorul Austriei în România nu a mers la întâlnirea cu Klaus Iohannis. În locul său a trimis un adjunct

Ambasadorul Austriei la Bucureşti, absent de la întâlnirea lui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor UE. Înlocuitorul său spune că s-ar afla în vacanţă
13.12.2022 | 13:25
Ambasadorul Austriei in Romania nu a mers la intalnirea cu Klaus Iohannis In locul sau a trimis un adjunct
Klaus Iohannis i-a primit marţi pe ambasadorii din statele UE acreditaţi la Bucureşti Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ambasadorul Austriei în România nu a participat, marţi, la întâlnirea lui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi în România, misiunea diplomatică trimiţând un adjunct în locul acesteia.

Ambasadorul Austriei s-ar afla în vacanţă, susţine înlocuitorul său

Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei în România, a lipsit de la întâlnirea organizată de Klaus Iohannis la Hotelul Athenee Palace Hilton, ea fiind înlocuită de Georg Oberreiter, adjunct-şef în cadrul misiunii diplomatice din ţara noastră.

ADVERTISEMENT

Acesta s-a rezumat să motiveze că ambasadoarea este în vacanţă şi a refuzat să comenteze poziţia ţării sale cu privire la acceptarea României în Schengen.

Absenţa ambasadorului vine în contextul votului negativ la adresa României dat de Austria joia trecută, în cadrul Consiliului JAI.

ADVERTISEMENT

De remarcat că ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară vinerea trecută, gest care, potrivit cutumelor diplomatice, este unul care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că în prezent conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea președintelui cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați în România este un eveniment anual, organizat tradiţional în luna decembrie, cu aproximativ două săptămâni înaintea Crăciunului.

Luni seară, în prima apariţie publică după votul din Consiliul JAI, care a consfinţit rămânerea ţării noastre în afara spaţiului Schengen, Klaus Iohannis a declarat că a fost dezamăgit şi supărat după ce a primit rezultatul acestui vot.

ADVERTISEMENT

“Această dezamăgire şi supărare vine din faptul că noi de 11 ani ne străduim, negociem şi sperăm să intrăm cu drepturi depline în spaţiul Schengen – noi, românii, după ce în decursul acestui an care se apropie de final, am avut câteva reuşite notabile”, a spus preşedintele.

ADVERTISEMENT