News

Ambasadorul României la Viena, chemat de urgenţă la Bucureşti. Preşedintele Austriei: “Regret profund decizia guvernului austriac”. Update

Protestul MAE faţă de refuzul Austriei de a primi România în Schengen. Ambasadorul la Viena, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară.
09.12.2022 | 14:07
Ambasadorul Romaniei la Viena chemat de urgenta la Bucuresti Presedintele Austriei Regret profund decizia guvernului austriac Update
Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, a fost chemat în ţară Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
09-12-2022
12:08

Preşedintele Austriei regretă veto-ul guvernului său împotriva României

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a transmis că regretă decizia guvernului austriac de a bloca aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

“Este adevărat că Austria este într-o situaţie dificilă ca urmare a numărului foarte mare de solicitanţi de azil. Dar blocarea (aderării la) Schengen nu contribuie la o soluţie”, a scris şeful statului austriac pe Twitter.

09-12-2022
10:25

Italia consideră trist veto-ul la adresa României

Ministrul italian de interne, Matteo Piantedosi, a calificat drept trist şi “dezamăgitor” vetoul Austriei şi al Olandei la intrarea României şi Bulgariei în Schengen.

”Este o zi tristă pentru Uniunea Europeană. Am participat la o reuniune dezamăgitoare”, a spus Piantedosi.

“Sunt ţări surori, au urmat calea care li s-a cerut şi ar avea o contribuţie importantă la controlul frontierelor”, a spus ministrul italian.

Piantedosi a mai afirmat că Europa nu reuşeşte să garanteze controlul frontierelor externe şi să găsească o soluţie comună împotriva imigraţiei ilegale, în timp ce pune obstacole de tot felul în calea a două popoare care au rădăcini şi orizonturi comune.

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară pentru consultări, după votul negativ la adresa României dat de această ţară în Consiliul JAI de joi, 8 octombrie.

Conducerea ambasadei de la Viena, asigurată la nivel de însărcinat de afaceri

Anunţul chemării în ţară a lui Emil Hurezeanu a fost făcut de MAE, care a explicat că, potrivit cutumelor diplomatice, acesta este un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, conducerea ambasadei României în Austria va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

“Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziţia Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară pentru consultări.

ADVERTISEMENT

Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim”, se arată într-un comunicat MAE.

Decizia rechemării lui Emil Hurezeanu vine după ce Consiliul JAI a respins aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.

ADVERTISEMENT

Emil Hurezeanu este ambasadorul României în Austria din anul 2021. Anterior votului de joi, acesta i-a scris o lungă scrisoare preşedintelui Austriei, în care îşi exprima îngrijorarea faţă de “riscul unei rupturi a apreciatei tradiţii austriece în diplomaţie şi comunicare, care periclitează coexistenţa noastră constructivă de până acum”.

Scrisoarea ambasadorului României la Viena nu a avut efectul scontat, în ciuda faptului că autorul a definit-o drept “un strigăt de ajutor”.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de vineri a apărut şi o primă reacţie justificativă a Austriei vizavi de votul de joi, ministrul de interne de la Viena spunând că supunerea la vot a aderării României a fost făcută prea repede, ţara sa dorind ca decizia să fie luată în septembrie 2023.

ADVERTISEMENT
Tags: