News

Amendă de 1,8 miliarde de euro pentru Apple. Compania americană e acuzată că a încălcat legile din Uniunea Europeană

Compania americană Apple a fost amendată cu 1,8 miliarde de euro pentru că a încălcat în repetate rânduri legislația din Uniunea Europeană.
04.03.2024 | 16:22
Amenda de 18 miliarde de euro pentru Apple Compania americana e acuzata ca a incalcat legile din Uniunea Europeana
Amendă de 1,8 miliarde de euro pentru Apple. Compania americană e acuzată că a încălcat legile din Uniunea Europeană. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sancțiunea este fără precedent, după ce grupul american Apple a fost acuzat că a făcut abuz de putere dominantă pe piața muzicii online. Practic, cei de la Apple și-au favorizat aplicația Apple Muzic în detrimentul altor servicii alternative, în condițiile în care deținătorii de telefoane Apple depind de softul companiei.

Compania americană e acuzată că a încălcat legile din Uniunea Europeană

Comisia a anunțat că această amendă este ”proporţională cu veniturile mondiale ale Apple şi necesară pentru a fi descurajatoare”. Totodată, reprezentanții Comisiei Europene i-au acuzat pe cei de la Apple că au penalizat serviciile alternative de ascultare a muzicii de tip streaming, pentru a favoriza propria aplicație Apple Music.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Apple nu-și recunoaște vina și spune că va face apel. ”Sancțiunea a fost impusă în pofida incapacităţii Comisiei de a descoperi cea mai mică probă credibilă a unui prejudiciu cauzat consumatorilor, pe lângă faptul că ignoră realitatea unei pieţe înfloritoare, competitive şi în creştere rapidă”, au transmis reprezentanții Apple.

Conform publicației The Verge, amenda a fost dată după ce în urmă cu cinci ani compania Spotifty s-a plâns pentru prima dată de practicile Apple App Store. Astfel, compania Apple a fost lovită din plim cu o amendă de 1,84 miliarde de euro (aproximativ 2 miliarde de dolari) de către autoritățile de reglementare antitrust din Uniunea Europeană din cauza regulilor impuse în App Store.

ADVERTISEMENT

Mai mult, celor de la Apple li s-a transmis că nu pot împiedica serviciile concurente să-și facă publicitate pentru oferte de abonament mai ieftine în afara magazinului Apple. Vestea acestei amenzi vine înaintea schimbării uriașe pe care Apple a pregătit-o, referitor la regulile de distribuție a aplicațiilor iPhone din cauza Legii UE privind piețele digitale.

Amendă uriașă pentru Apple, companie care a încălcat mai multe legi din UE

Într-un comunicat de presă, Comisia UE a declarat că investigația sa a constatat că ”Apple interzice dezvoltatorilor de aplicații de streaming muzical să informeze pe deplin utilizatorii iOS despre serviciile alternative și mai ieftine de abonament la muzică disponibile în afara aplicației”, pe lângă faptul că împiedică furnizorii de aplicații să partajeze instrucțiuni despre cum să se aboneze la astfel de oferte.

ADVERTISEMENT

Timp de un deceniu, Apple a abuzat de poziția sa dominantă pe piața de distribuție a aplicațiilor de streaming muzical prin App Store”, a explicat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica de concurență din cadrul UE. ”Au făcut acest lucru limitând dezvoltatorii să informeze consumatorii despre serviciile de muzică alternative și mai ieftine disponibile în afara ecosistemului Apple.

Acest lucru este ilegal în conformitate cu normele antitrust ale UE, așa că astăzi am găsit Apple peste 1,8 miliarde de euro”, a mai transmis reprezentantul UE. Cu o cifră de afaceri de peste 100 de miliarde de dolari și o marjă de profit de peste 20%, compania Apple rămâne printre cei mai mari jucători de pe piață, indiferent de amenzile primite.

ADVERTISEMENT

De altfel, Apple este obișnuită cu scandalurile, cel mai recent fiind procesul din SUA, care i-a obligat pe cei de la Apple să-și retragă de pe piață toate smartwatch-urile. În trecut, Apple a fost acuzată în repetate rânduri că anumite telefoane emit un număr nepermis de radiații, astfel că și acestea au știrbit din credibilitatea companiei.

ADVERTISEMENT