Bărbatul achiziționase animalul cu gândul de a evita prețurile mai mari din luna decembrie și de a-l mai îngrășa puțin în propria gospodărie. Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare l-a amendat cu suma de 1.200 de lei.
Amenda, care depășește prețul animalului, pentru care bărbatul a plătit în jur de 1.000 de lei, a fost aplicată pentru cumpărarea fără documente sanitar-veterinare a animalelor.
DSVSA nu s-a oprit la sancționarea cumpărătorului. Reprezentanții autorității sanitar-veterinare au mers pe urma achiziției animalului și au decis alte patru sancțiuni contravenționale și trei avertismente pentru trei exploatații non-profesionale, din localitățile Lazuri, Certeze și Sanislău pentru cumpărarea fără documente sanitar-veterinare a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitar-veterinare a altor animale în efectivele existente, scrie presasm.ro.
În urmă cu câteva zile, inspectorii DSVSA Satu Mare au sancționat un alt sătmărean din localitatea Berveni cu o amendă contravențională în valoare de 6.000 lei pentru că nu a anunțat în prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial că a sacrificat un porc.
Legislația în vigoare, așa-numita Lege a porcului, a fost modificată recent, în sensul că românii își pot comercializa în continuare porcii din gospodării, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitar-veterinare.
La rândul său, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că a modificat Ordinul nr. 130/2023, în conformitate cu prevederile actualizate din Legea porcului.
”Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gopodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu va fi interzisă.
În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA)”, au informat reprezentanții ANSVSA.