News

Amendă fabuloasă pentru un bărbat care și-a cumpărat porc de Crăciun. Câți bani a fost obligat să plătească

Un bărbat din Satu Mare, amendat după ce și-a cumpărat un porc pentru Crăciun. De ce a fost sancționat atât de drastic de DSVSA
19.11.2023 | 13:40
Amenda fabuloasa pentru un barbat care sia cumparat porc de Craciun Cati bani a fost obligat sa plateasca
Bărbatul a primit o amendă mai mare decât prețul plătit pe porc Sursa foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
ADVERTISEMENT

Bărbatul achiziționase animalul cu gândul de a evita prețurile mai mari din luna decembrie și de a-l mai îngrășa puțin în propria gospodărie. Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare l-a amendat cu suma de 1.200 de lei.

Amendă fabuloasă pentru un bărbat care și-a cumpărat porc de Crăciun

Amenda, care depășește prețul animalului, pentru care bărbatul a plătit în jur de 1.000 de lei, a fost aplicată pentru cumpărarea fără documente sanitar-veterinare a animalelor.

ADVERTISEMENT

DSVSA nu s-a oprit la sancționarea cumpărătorului. Reprezentanții autorității sanitar-veterinare au mers pe urma achiziției animalului și au decis alte patru sancțiuni contravenționale și trei avertismente pentru trei exploatații non-profesionale, din localitățile Lazuri, Certeze și Sanislău pentru cumpărarea fără documente sanitar-veterinare a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitar-veterinare a altor animale în efectivele existente, scrie presasm.ro.

În urmă cu câteva zile, inspectorii DSVSA Satu Mare au sancționat un alt sătmărean din localitatea Berveni cu o amendă contravențională în valoare de 6.000 lei pentru că nu a anunțat în prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial că a sacrificat un porc.

ADVERTISEMENT

Legislația în vigoare, așa-numita Lege a porcului, a fost modificată recent, în sensul că românii își pot comercializa în continuare porcii din gospodării, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitar-veterinare.

La rândul său, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că a modificat Ordinul nr. 130/2023, în conformitate cu prevederile actualizate din Legea porcului.

ADVERTISEMENT

”Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gopodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu va fi interzisă.

ADVERTISEMENT

În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA)”, au informat reprezentanții ANSVSA.

ADVERTISEMENT
Tags: