News

Amenda uriașă pe care o riscă toți șoferii din România. Greșeala e de începător și mulți o fac zilnic

Șoferii care ocupă locurile de parcare destinate anumitor categorii de persoane riscă amenzi serioase. Care sunt excepțiile
28.10.2023 | 13:58
Amenda uriasa pe care o risca toti soferii din Romania Greseala e de incepator si multi o fac zilnic
Cei care ocupă abuziv locurile de parcare vor fi amendați Sursa foto: rac.co.uk
ADVERTISEMENT

Legea 280/2023, care acordă o protecție sporită femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârste de până la cinci ani, prevede crearea de locuri speciale de parcare pentru aceste categorii de persoane, dar și sancțiuni pentru cei care le ocupa abuziv.

Amenda uriașă pe care o riscă toți șoferii din România

Practic, regulile se aplică similar celor pentru locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap. Astfel, șoferii care vor parca pe locurile destinate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii cu vârste de până la cinci ani vor putea primi amenzi care se încadrează între 2.000 și 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Poliția rutieră sau cea locală pot fi sesizate de oricine observă încălcarea prevederilor legale în acest sens. Există, totuși, și șoferi exceptați de la prevederile legii.

Anumite categorii de angajați, cum ar fi cei ai Ministerului Afacerilor Interne sau ai unităților medicale publice ori private, sunt exceptați de la aceste sancțiuni, dacă sunt în exercitarea atribuțiilor lor de serviciu.

ADVERTISEMENT

Reamintim faptul că, potrivit prevederilor Legii 280/2023, instituțiile publice și companiile private, care au mai mult de 10 locuri de parcare sunt obligate să dedice o parte dintre ele femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până în cinci ani.

Locurile speciale, amenajate până în aprilie 2024

În parcările acestor entități, în cazul în care numărul total de locuri de parcare depășește 10, legea impune alocarea a cel puțin 4% dintre acestea (dar nu mai puțin de două), pentru a fi folosite de femeile însărcinate și de către persoanele care însoțesc copii cu vârsta de până la cinci ani, explică avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

“În spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispozițiile prezentului articol nu se aplică”, se precizează în textul de lege.

ADVERTISEMENT

Legea prevede și sancțiuni pentru “nerespectarea prevederilor art. 4, prin încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare, cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei”.

Există totuși un termen de grație de șase luni pentru ca entitățile vizate de noile norme să aibă timp să amenajeze și să marcheze locurile de parcare destinate exclusiv gravidelor și persoanelor însoțite de copii de până în cinci ani, care expiră la data de 22 aprilie 2024.

ADVERTISEMENT