Life

Ce se întâmplă dacă ți-ai uitat permisul de conducere acasă și te oprește poliția în trafic. Cum poți scăpa de amendă

Ce se poate întâmpla dacă ți-ai uitat acasă permisul de conducere și te oprește poliția în trafic. Cum poți scăpa de o amendă uriașă.
27.10.2023 | 08:26
Ce se intampla daca tiai uitat permisul de conducere acasa si te opreste politia in trafic Cum poti scapa de amenda
Ce faci dacă ți-au uitat permisul de conducere acasă. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Permisul de conducere este un document pe care trebuie să-l ai obligatoriu atunci când te urci la volan, dar ce faci dacă l-ai uitat acasă și te oprește poliția în trafic? Există o metodă prin care poți să scapi de amendă.

Ce să faci dacă ți-ai uitat permisul de conducere acasă și te oprește poliția

De fiecare dată când te urci la volan, este obligatoriu să ai la tine documentele necesare. Este vorba despre permisul de conducere, cartea de identitate, dar și certificatul de înmatriculare al autoturismului.

ADVERTISEMENT

Cu toate că astfel de documente sunt foarte importante, se poate întâmpla, din cauza grabei, să le uiți acasă. În cazul în care un polițist te oprește în trafic pentru control, trebuie să știi că nu vei primi amendă dacă nu ai la tine permisul, pentru că acesta poate verifica existența documentului.

Astfel, poliția poate afla dacă deții un permis de conducere valid și dacă nu ai probleme cu legea. Dacă totul este în regulă, atunci nu te vei alege cu o amendă.

ADVERTISEMENT

“Sunt situaţii în care conducătorii auto îşi uită documentele acasă. Nu e nicio problemă. Poliţistul are la îndemână bazele de date specifice poliţiei.

Prin verificarea datelor personale se poate verifica foarte uşor dacă acel conducător auto posedă permis de conducere, dacă are probleme legate de starea juridică a acestuia sau dacă nu îl deţine, de fapt. E foarte uşor de verificat în trafic, indiferent de momentul zilei. 

ADVERTISEMENT

Chiar dacă şoferul prezintă documentele, poliţistul verifică starea permisului de conducere. Pentru că acesta poate fi suspendat, reţinut, iar conducătorul auto nu l-a prezentat organului de poliţie crezând că dacă la un control îl prezintă fizic, nu se va întâmpla nimic”, a explicat Bogdan Oproiu pentru DCNews.

În ultima perioadă, pe rețelele sociale au apărut mai multe anunțuri prin care românii au fost îndemnați să obțină permisul auto “în doar 7 zile, complet legal”, contra unei sume de bani. Bogdan Oproiu a explicat că “structurile specializate în astfel de situaţii documentează activitatea”.

ADVERTISEMENT

Câți români dețin permis de conducere

O treime dintre tinerii cu vârsta de până la 21 de ani dețin permis de conducere, după cum arată datele înscrise în Strategia Naţională privind siguranţa rutieră pentru 2022 – 2030.

În categoria de vârstă 21 – 30 de ani, 1.273.007 de persoane au permis de conducere,. Mai exact, este vorba despre 67,7% din totalul celor care fac parte din aeastă categoria.

Totodată, 65,9% dintre persoanele din categoria de vârstă 31 – 50 ani au permis, adică 3.587.153 de șoferi. În cazul persoanelor cu vârsta peste 71 de ani, sunt 731.412 şoferi, adică 32,9% dintre cei încadrați la această categorie.

ADVERTISEMENT