Sport

Amenzi grele pentru PSG, Juventus, Inter, AC Milan și AS Roma pentru încălcarea fair-play-ului financiar. Ce sumă trebuie să plătească acestea

Opt cluburi europene au fost amendate aspru de UEFA pentru că nu au respectat fair-play-ul financiar în ultimii cinci ani: AC Milan, Inter, AS Roma, Juventus, PSG, Marseille, AS Monaco și Beșiktaș.
05.09.2022 | 09:30
Amenzi grele pentru PSG Juventus Inter AC Milan si AS Roma pentru incalcarea fairplayului financiar Ce suma trebuie sa plateasca acestea
PSG, condus de Nasser Al Khelaifi, este clubul cel mai aspru amendat de UEFA pentru încălcarea fair-play-ului financiar. sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Paris Saint-Germain este cel mai sever sancționată de UEFA din totalul celor opt cluburi amendate pentru nerespectarea fair-play-ului financiar. Campioana Franței trebuie să achite cel puțin 10 milioane de euro, dar suma poate ajunge la 65 de milioane dacă nu respectă obiectivele impuse de forul continental de specialitate.

Amenzi cuprinse între 26 și 172 de milioane de euro

Alături de PSG, vor mai plăti amenzi către UEFA alte șapte cluburi: alte două din Franța, Olympique Marseille și AS Monaco, patru din Italia, Juventus, AC Milan, Inter și AS Roma, și unul din Turcia, Beșiktaș Istanbul.

ADVERTISEMENT

Împreună, acestea trebuie să achite minim 26 de milioane de euro, dar suma se poate opri la 172 de milioane în cazul nerespectării condițiilor puse de UEFA.

După parizieni, cel mai mult vor avea de plătit AS Roma, cu 5 milioane de euro, Inter, cu 4 milioane, și Juventus, cu 3,5 milioane. La capătul opus se situează Beșiktaș, cu 600 de mii de euro, și Marseille și AS Monaco, ambele cu 300 de mii.

ADVERTISEMENT

Cum vor fi plătite amenzile

Pe lângă amenda primită, al cărei prag maxim este de 35 de milioane de euro, AS Roma va fi obligată să înregistreze doar 23 de jucători în loc de 25, cum este în mod normal, în cupele europene.

Aceste sancțiuni au fost aplicate cluburilor care au evoluat în sezonul 2021-2022 al cupelor europene și au venit în urma analizei financiare a perioadei contabile 2018-2022.

ADVERTISEMENT

Banii vor fi opriți din veniturile cuvenite cluburilor pentru participarea în competițiile continentale sau vor fi achitate direct către UEFA. Forul european a anunțat că alte 19 cluburi vor fi atent monitorizate în perioada următoare.

Ce reprezintă fair-play-ul financiar

Fair-play-ul financiar a fost introdus în 2010 și interzice cluburilor care evoluează în cupele continentale să aibă un deficit de minim 30 de milioane de euro acumulat în decurs de trei sezoane.

ADVERTISEMENT

Cluburile sunt obligate să nu cheltuiască mai mult decât veniturile pe care le generează, iar balanța financiară nu trebuie să fie pe minus în ultimii trei ani contabili.

ADVERTISEMENT
Tags: