Sport
notix pixel id

Juventus, investigată pentru fraudă contabilă! Încă o percheziție la Torino! Transferul lui Ronaldo, luat în vizor de anchetatori

Parchetul din Torino a anunțat declanșarea unei investigații de proporții, vizată fiind echipa de fotbal Juventus Torino. Frauda contabilă este motivul pentru care organele de anchetă sunt în vizită la Bătrâna Doamnă!
Juventus, investigată pentru fraudă contabilă! Încă o percheziție la Torino! Transferul lui Ronaldo, luat în vizor de anchetatori
Juventus, investigată pentru fraudă contabilă! Încă o percheziție la Torino! Transferul lui Ronaldo, luat în vizor de anchetatori. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT
03-12-2021
17:19

O nouă percheziție la Juventus. Transferul lui Cristiano Ronaldo la Manchester United, sub lupa anchetatorilor

Juventus a primit o nouă notificare pentru cazul în care clubul este anchetat de fraudă contabilă. Mai nou, sub atenția anchetatorilor a intrat și transerul lui Cristiano Ronaldo la Manchester United. Englezii au plătit 15 milioane de euro pentru a îl achiziționa pe lusitan în ultima perioadă de mercato. Afacerea cuprinde și bonus de până la 8 milioane de euro.

Anchetatorii au ascultat un dialog între doi șefi ai torinezilor, care discutau despre un document „care nu ar fi trebuit să existe” în ceea ce privește transferul lui CR7.

Săptămâna trecută, jurnaliștii italieni au scris că Andrea Agnelli, Pavel Nedved și Fabio Paratici sunt anchetați pentru fraudă cotabilă și că au avut loc percheziții la birourile din Torino și Milano ale „Bătrânei Doamne”. De acolo s-au ridicat acte ale unor transferuri și acte contabile din perioada 2019-2021.

Dosarul a fost deschis de procurorii din Torino, după investigaţii ale Comisiei Naţionale a Firmelor şi Bursei şi Comisia federaţiei italiene de supervizare a cluburilor de fotbal. 

ADVERTISEMENT
01-12-2021
16:15

„Bătrâna Doamnă” ar putea fi deposedată de cel puțin două titluri de campioană

Asociația italiană pentru protecția drepturilor consumatorilor, CODACONS, susține că Juventus „ar putea fi retrogradată în Serie B și deposedată de cel mai recent Scudetto” din cauza cazului de câștig de capital, informează football-italia.net.

CODACONS a avut permanent o strânsă legătură cu forul olimpic italian, CONI. Clubul Juventus este acuzat de fals în contabilitate, iar Marco Donzelli, președintele CODACONS, a dezvăluit că bianconerii ar putea fi sancționați cu retrogradarea în Serie B și revocarea titlurilor câștigate „în umbra acestor operațiuni potențial ilegale”.

Sistemul acuzator e foarte grav și aruncă o lumină sumbră asupra ultimelor campionate de fotbal, și pentru că a existat o adevărată dominație torineză în ultimul deceniu, care s-a încheiat în 2021 cu titlul cucerit de Inter.

Dacă Juventus ar fi câștigat în mod ilegitim un avantaj față de cluburile rivale din Serie A cu operațiuni de acest tip, atunci Federația și Autoritatea pentru competiția de piață vor trebui să intervină și să-i sancționeze pe cei responsabili.

Din acest motiv și pentru a proteja miile de fani, vom depune o plângere la Antitrust și la Parchetul Federal prin care cerem retrogradarea în Serie B și revocarea ultimelor titluri câștigate în umbra acestor operațiuni potențial ilegale”, a declarat Donzelli.

Potrivit Corriere dello Sport, Juventus este doar unul dintre numeroasele cluburi investigate pentru valori de transfer umflate, printre care Napoli, Roma, Atalanta, Genoa și Sampdoria, mai scrie football-italia.net.

Clubul Napoli a fost, deja, luat în vizor în Franța, din cauza înțelegerii cu Lille pentru Victor Osimhen, care a reprezentat unul dintre cele mai clare exemple ale tehnicii folosite. Oficial, acel transfer a valorat peste 80 de milioane de euro, dar a inclus schimburi de jucători în valoare de 20 de milioane de euro.

Deoarece acest tip de contabilitate necesită ca două cluburi să cadă de acord cu privire la evaluarea unui jucător, este de la sine înțeles de ce practica este răspândită, încheie football-italia.net.

Parchetul torinez a anunțat declanșarea unei anchete de proporții la sediile din Torino și Milano ale clubului de Serie A, Juventus Torino.

Schimbul Atrhur-Pjanic, care a fost operat în vara anului 2020, pare a fi motivul care a atras atenția organelor abilitate din Italia.

Stratagemă pentru fair-play financiar

Înaintea începerii sezonului 2020-2021, Juventus Torino și FC Barcelona au recurs la o schemă reciproc avantajoasă.

ADVERTISEMENT

Atunci, Artur (24 de ani) a devenit jucătorul celor de la Juventus, în vreme ce Pjanic s-a dus pe Nou Camp, pentru a juca alături de Leo Messi.

Juventus a plătit pentru serviciile lui Arthur suma de 72 de milioane de euro. Concomitent, catalanii au virat în conturile clubului torinez suma de 60 de milioane de euro, în vederea asigurării serviciilor bosniacului de 31 de ani.

ADVERTISEMENT

Această stratagemă a ajutat ambele grupări să își amelioreze balanțele contabile și, grație veniturilor și cheltuielilor astfel înregistrate, să respecte regulile fair-play-ului financiar.

Garda Financiară anchetează Juventus

Temuta Guarda di Finanze (Garda Financiară în traducere liberă) a descins la sediile din Torino și Milano ale clubului Juventus Torino.

ADVERTISEMENT

Militarii italieni recuperează documentația bilanțurilor contabile din perioada 2019-2021 și investighează o posibilă posibilă infracțiune de ”comunicări false de la firmele cotate și emiterea de facturi pentru operațiuni inexistente”.

Cei presupuși vinovați, în acest caz, sunt oamenii din conducerea clubului torinez și cei care se ocupă de managementul financiar și sportiv la Juventus.

ADVERTISEMENT

Pavel Nedved printre cei anchetați

Tranzacția cu Arthur și Pjanic a atras atenția atât Federației Italiene de Fotbal, cât și CONSOB (Consiliul Național pentru Societăți și Bursă din Italia).

Persoanele vizate de această anchetă sunt, conform Corriere della Sera, președintele clubului, Andrea Agnelli, dar și fostul mare fotbalist juventin Pavel Nedved, actualmente vicepreședinte. Fostul director sportiv al torinezilor, Fabio Paratici, între timp plecat la Tottenham, este și el vizat de cercetări.

ADVERTISEMENT

Tranzacțiile comerciale anchetate de Garda Financiară s-ar ridica la peste 50 de milioane de euro, însă acel schimb cu Arthur și Pjanic se pare că a declanșat alarma la instituțiile statului.

Pentru un scandal de corupție a arbitrilor, Juventus Torino a fost aspru sancționată în 2006, când a fost penalizată cu 30 de puncte și retrogradată în Serie B. “Bătrânei Doamne” i-au fost retrase, atunci, și titlurile câștigate în 2005 și 2006.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORT
A apărut noua revistă Fanatik
  • NOUL FANATIK, prima revistă de sport pe hârtie lucioasă
  • 116 pagini de emoții + poster GRATUIT, la NUMAI 10 lei
A apărut noua revistă Fanatik