News

Amenzi mai mari pentru șoferi începând din 2023. Ce se va întâmpla cu punctul de amendă

Șoferii din România riscă să primească amenzi mai mari din 2023, pentru că valoarea punctului de amendă e pe cale să se mărească.
04.11.2022 | 21:18
Amenzi mai mari pentru soferi incepand din 2023 Ce se va intampla cu punctul de amenda
Amenzi mai mari pentru șoferi. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Practic, singura speranță acum pentru șoferi e ca politicienii să ia o hotărâre clară prin care să înghețe punctul de amendă.

Amenzile pentru șoferi pot crește

Conform România TV, veștile nu sunt prea bune pentru șoferi, în condițiile în care amenzile s-ar putea dubla. Punctul de amendă a fost înghețat de mai multe ori în anii trecuți, însă inevitabilul se va produce la moment dat și amenzile vor crește considerabil.

ADVERTISEMENT

Așadar, de la 1 ianuarie 2023 punctul de amendă ar putea ajunge de la 145 la 300 de lei, pentru că legea prevede și, implicit, Codul Rutier, că punctul de amendă e 10% din salariul minim brut pe economie.

Potrivit OUG nr. 130/2021, privind măsurile fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, punctul de amendă a fost înghețat la 145 de lei în 18 decembrie 2021. Cu toate acestea, măsura expiră la 31 decembrie 2022, după cum remarcă sursa citată.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care salariul minim brut va crește la 3000 de lei, lucru anunțat deja de PSD, punctul de amendă va fi 10% din această valoare.

Șoferii care vor fi amendați trebuie să știe că amenzile nu se plătesc direct la agentul constatator, pentru că acest lucru ar fi considerat mită. Cu toate acestea, cei ce nu plătesc amenda în termenul stabilit de lege riscă să fie executați silit.

ADVERTISEMENT

Amenzile de circulație pot fi plătite în numerar la o unitate a Trezoreriei statului, la ghișeele Poștei Române sau cu cardul prin intermediul platformei ghiseul.ro. Șoferii trebuie să țină minte că au, conform legii, dreptul să plătească doar 50% din cuantumul amenzii dacă o fac în 15 zile de la primirea procesului-verbal constatator.

La un simplu calcul, dacă amenzile cresc așa cum ar prevede legea, un șofer care nu are în dotarea mașinii kitul de siguranță compus din trusă medicală, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendii va plăti amenzi de până la 1450 de lei. În prezent, amenzile variază între 580 și 725 de lei, însă acestea se vor dubla.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care un kit de siguranță poate fi achiziționat cu sume între 150 și 500 de lei, cu siguranță respectarea legii e mai avantajoasă. De altfel, dublarea amenzilor ar putea avea efect scăderea numărului de infracțiuni la volan, pentru că șoferii se vor gândi de două ori înainte de a primi o amendă, care până acum putea să pară accesibilă ca și valoare.

ADVERTISEMENT