Life

Amenzi uriașe pentru clinica în care s-a tratat Petrică Mîțu Stoian. Ce nereguli a găsit DSP Caraș-Severin

Moartea lui Petrică Mîțu-Stoian după vizita la o clinică privată din Caraș-Severin i-a făcut pe oamenii legii să deschidă un dosar penal pentru ucidere din culpă.
17.11.2021 | 16:31
Amenzi uriase pentru clinica in care sa tratat Petrica Mitu Stoian Ce nereguli a gasit DSP CarasSeverin
ADVERTISEMENT

Unitatea medicală în care regretatul solist de muzică populară s-a tratat înainte de a ajunge la Spitalul din Reșița a trezit mai multe suspiciuni, care au dus la sesizări după moartea sa.

Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin a luat decizia de a realiza mai multe controale, în urma investigațiilor găsindu-se mai multe nereguli.

ADVERTISEMENT

Acesta este motivul pentru care clinica privată a primit o amendă uriașă, după cum arată comunicatul transmis de DSP. Este vorba de o sumă fabuloasă.

Clinica în care s-a tratat Petrică Mîțu-Stoian a fost amendată. Ce sumă fabuloasă trebuie să plătească

Peste 150.000 de lei este amenda primită de clinica în care a mers Petrică Mîțu-Stoian în cursul zilei de 5 noiembrie 2021. A doua zi solistul a ajuns în stare gravă la un spital de stat din Reșița.

ADVERTISEMENT

Echipa de control de la DSP a analizat tot parcursul regretatului interpret de muzică populară din Mehedinți, stabilindu-se cu exactitate ce medici l-au tratat.

De asemenea, comisia de control a analizat mai multe aspecte care au legătură cu Petrică Mîțu-Stoian, de la alimentele pe care le-a consumat până la verificarea condițiilor în care a fost tratat.

ADVERTISEMENT

„În urma evoluției nefavorabile și, în final, a regretabilului deces al domnului Petru Mîțu, survenit la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, sâmbătă, 6 noiembrie 2021, Direcția de Sănătate Publică a Județului Caraș-Severin s-a autosesizat.

Directorul executiv al instituției a emis dispoziția 67 din data de 8 noiembrie 2021, prin care s-a stabilit componența unei echipe de control de la nivelul direcției, care include medici specialiști ai Direcției și inspectori sanitari.

ADVERTISEMENT

Astfel, echipa de control care a verificat circumstanțele conduitei medico-sanitare ale pacientului Petru Mîțu, admis inițial pentru terapie hiperbară în camera hiperbară a Clinicii din județul Caraș-Severin, s-a axat în ce privește acțiunile de control, pe perioada 5 – 12 noiembrie 2021.

Suntem acum în măsură să vă prezentăm elemente relevante din raportul de control al comisiei, în limita competențelor DSP Caraș-Severin.

Comisia de control a verificat mai multe aspecte: identificarea traseului pacientului și verificarea condițiilor acordării asistenței medicale pentru pacient; îndeplinirea condițiilor de legalitate ale structurilor medicale implicate; îndeplinirea condițiilor de legalitate în practica medicală a medicilor și personalului care au gestionat starea pacientului, urmând, apoi, concluziile și luarea măsurilor legale.

Controlul s-a desfășurat în două etape: în prima etapă, comisia formată dintr-un medic din cadrul Compartimentului Asistență Medicală și Programe de Sănătate și doi inspectori sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică s-au deplasat în Comuna Sasca Montană, acolo unde se afla sediul clinicii.

Clinica deține trei autorizații eliberate de DSP Caraș-Severin: una pentru medicina hiperbară – 090/14.12.2020, o autorizație sanitară de funcționare pentru cabinet medicină internă – 038/07.05.2021 și o autorizație sanitară de funcționare pentru punct recoltare probe biologice – 087/03.12.2020”, se arată în comunicat DSP, conform spynews.ro.

Ce se mai arată în comunicatul de la Direcția Publică de Sănătate. Niciun medic la muncă

Deși Clinica funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL, la ora și data controlului (10.11.2021, ora 15.55), medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia trebuia să se afle acolo, conform orarului afișat, între orele 13 și 18.

Trebuie menționat că, la nivelul Clinicii, acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Ședința durează 70 de minute, incluzând compresia și decompresia.

În data de 5 noiembrie 2021, pacientul Petru Mîțu a fost admis pentru tratament de recuperare post Covid-19 și e cazat într-una din clădirile învecinate, reprezentând o facilitate de cazare.

Evaluarea și admiterea la tratament au fost efectuate de medicul Matei Mircea Bogdan, medic specialist psihiatru, cu atestat în medicină hiperbară. Comisia de control nu a putut identifica datele la care au avut loc interacțiunile dintre pacientul Petru Mîțu și dr. Matei Mircea Bogdan, premergătoare admiterii la tratament. 

De asemenea, nu s-a putut identifica dacă și ce documente medicale au fost solicitate, în afara unui buletin tomografic realizat în 22.10.2021 la cererea pacientului, care evidențiază modificări ale celor două arii pulmonare. Pacientul este luat în evidență prin intermediul unei «Foi de Observație Clinică Generală» (FOCG) care este un document-tip pentru unitățile sanitare cu paturi, în timp ce Clinica este autorizată ca și cabinet medical în ambulator.

Mai mult, în fișă se menționează și »data internării» , ca și cum ar fi vorba de o internare în spita,l iar antetul foii a rămas necompletat. Mai mult, foaia de observație era insuficient completată, fără niciun fel de investigații de laborator, mai ales fără o investigație aferentă tratamentului cu anticoagulante pe care îl urma pacientul.

Sintetizând, potrivit organelor de control, clinica funcționează ca și cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienții sunt internați, iar Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura și nici personalul necesar.

Supravegherea pacienților încetează, astfel, după ședințele de terapie hiperbară, eventualele complicații sau urgențe fiind lăsate pe seama Serviciului Județean de Ambulanță/SMURD. 

În data de 06.11.2021, ora 3, pacientul Petru Mîțu este trimis la Spitalul Oravița, cu «tuse sanguinolentă și cianoză periorală». Nu se menționează cu ce s-a efectuat transportul. Potrivit constatărilor comisiei de control, la Spitalul Orășenesc Oravița atitudinea terapeutică și tratamentul administrat sunt în acord cu procedurile uzuale”, se mai arată în comuncatul emis de DSP.

Moartea lui Petrică Mîțu-Stoian. Ce s-a întâmplat pe 6 noiembrie 2021

„De acolo, pacientul Petru Mîțu este trimis la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unde ajunge la ora 5:50 cu diagnosticul «alveolită hemoragică». I se stabilește, apoi, la Reșița, diagnosticul «edem pulmonar acut mixt/ supradozaj dicumatinic/ hemoptizie/ status post Covid-19».

Cu toate că, potrivit comisiei de control, atitudinea terapeutică a personalului medical de la SJUR a fost adecvată, funcțiile vitale se prăbușesc și se constată decesul pacientului, la ora 20.

 În a doua etapă a controlului, inspectorii sanitari au regăsit sintagma «spitalizare» în documentele instituției, ceea ce, evident, contravine cu limitele autorizației sanitare deținute. 

În curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanță inscripționate cu sigla Fundației Sfânta Irina dar, potrivit notelor de relații ale medicilor din clinică, aceștia nu practică acolo medicina de urgență. Unitatea de cazare are 45 de camere, cu 60 de locuri, în trei corpuri de clădire. 

Grupurile sanitare, lenjeria și cazarmamentul erau corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, spălate și dezinfectate cu o firmă de specialitate. Personalul de la blocul alimentar nu a putut prezenta fișe de aptitudine sau dovada absolvirii cursurilor de igienă și nici nu a respectat păstrarea probelor de alimente din mâncarea servită, pentru 48 de ore, conform legislației în vigoare.

În plus, așa cum s-a văzut deja, Clinica nu respectă obiectul de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare. În aceste condiții au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 80.000 de lei: 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale, 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare și 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente, conform legislației în vigoare.

În același timp, s-au acordat măsuri și termene de remediere a deficiențelor, pe loc sau într-un termen dat, iar la expirarea acestor termene se vor efectua recontroale”, mai este precizat în încheierea comunicatului DSP Caraș Severin.

ADVERTISEMENT