Traiul la bloc în România duce deseori la neînțelegeri, certuri, râcă și dezbinare între vecini. Atunci când apar și animale de companie, unii locatari devin și mai nervoși, mai ales când este vorba de câini. Mulți nu-l suportă pe cel mai bun prieten al omului și umblă să scape de el, prin orice mijloace.
În lume se duc două războaie simultan, cel început de Rusia în Ucraina și cel dintre Israel și teroriștii Hamas, tensiuni sunt peste tot, atentate teroriste, crize economice, provocarea noilor tehnologii, etc. Dar pentru unii români care trăiesc la bloc toate acestea sunt dincolo de preșul de la intrare, deci nu contează să-și bată capul.
Mai important este pentru unii să se răfuiască cu animalele de companie care stau la bloc. Și cu proprietarii lor. Este cazul mai multor locatari dintr-un bloc din Alba Iulia, din cartierul Emil Racoviță (blocul 29B).
Aceștia vor să oblige proprietarul unui câine să-și dea afară patrupedul din bloc. Cazul a fost relatat de alba24.ro, proprietarul câinelui explicând cum s-a ajuns la această situație. Câinele care i-a supărat pe locatari , este Maiky, un cocker negru care stă într-un apartament cu Laurențiu, proprietarul câinelui, împreună cu soția și fiica acestuia.
Laurențiu și familia lui stau în acest apartament cu chirie, de doi ani, iar Maiky a fost înregistrat la asociația de proprietari și este trecut la întreținere.
Numai că, în urmă cu o săptămână, „13 proprietari din cei 22 din apartamentele din bloc au semnat o lista prin care cer familiei să relocheze câinele în termen de 10 zile”, potrivit sursei citate.
„Motivul pentru care s-a cerut ca familia să renunțe la câine ar fi un clinci între vecini. Mai mult de atât, unii vecini nu ar suporta animalele de companie și ar vrea ca acestea să nu mai fie prezente în bloc. Maiky ar fi singurul animal de companie din bloc”.
„De asemenea Laurențiu a spus că unii vecini ar fi supărați că stăpânul animalului folosește prea mult liftul zilnic când coboară cu animalul de afară. Acesta spune că animalul nu latră cât este el plecat de acasă. Faptul că animalul nu latră când sunt plecați stăpânii de acasă a fost susținut și de un alt vecin al familiei”.
Totuși, nu există reclamații cum că patrupedul ar deranja liniștea din bloc, ar fi agresiv sau ar face mizerie pe casa scărilor sau la intrare, potrivit reprezentanților asociației de proprietari.
În plus, în blocul cu pricina, la alte scări, există și alte animale de companie, câini sau pisici, dar nimeni nu este deranjat de acestea și nu a făcut reclamație. Din punct de vedere legal, este greu pentru inamicii lui Maiky să-l scoată din apartament.
Chestiunea animalelor de companie care trăiesc cu stăpânii la bloc nu este clar reglementată în România. Potrivit unui studiu, aproximativ 50% din gospodăriile din țara noastră au un animal de companie (de regulă câini și pisici).
Deseori în rândul asociațiilor de proprietari s-a cerut ca posesorii de animale de companie să plătească pentru ele o taxă suplimentară la întreținere. Dar legislația privind asociațiile de proprietari nu reglementează în mod clar statutul animalelor de companie la bloc, în sensul plății unor taxe de către stăpânii lor.
În egală măsură, legea (230/2007) permite asociațiilor de proprietari să impună o taxă, de fapt să adopte o hotărâre în acest sens, dar numai pentru câini și pisici, nu și pentru alte animale de companie. O astfel de hotărâre este atacabilă în justiție, potivit Articolului 26 din respectiva lege