News

Amenzi uriașe pentru românii care cumpără tutun și alcool din voucherele alimentare

Guvernul a anunțat că se vor da amenzi uriașe pentru cei care cumpără alcool sau tutun din voucherele alimentare primite.
17.09.2022 | 21:57
Amenzi uriase pentru romanii care cumpara tutun si alcool din voucherele alimentare
Amenzi uriașe pentru folosirea ilegală a voucherelor alimentare
ADVERTISEMENT

Cardurile sociale – voucherele alimentare- primite de români pot aduce posesorilor amenzi uriașe în cazul în care aceștia vor cumpăra cu ele alcool sau tutun.

Interzis la cumpărare de alcool sau tutun din vouchere alimentare

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că se vor institui amenzi care pot depăși și sume de 7000 de lei pentru cei care folosesc voucherele alimentare pentru a plăti produse care conțin alcool sau tutun.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, informează Antena 3, este destul de dificil pentru cei care merg la magazine cu acesta carduri sociale să poată plăti pentru alcool sau tutun, ei fiind respinși de cei de la casele de marcat la care folosesc voucherele.

Conform legislației în vigoare, comercianții au fost, deja, instruiți ce au și ce nu au voie să vândă în schimbul cardurilor sociale emise de Guvern, singurele lucruri permise fiind produsele alimentare. Cu toate acestea, autoritățile nu exclud momente în care să fie încercat fraude.

ADVERTISEMENT

Amezile pot depăși 7.000 de lei dacă se cumpără tutun sau alcool cu carduri sociale

De aceea, conform declarațiilor făcute de ministrul Marcel Boloș, amenzile vor începe de la 7.000 de lei, dar pot ajunge și la sume mai mari dacă se va constata că fenomenul devine repetitiv. Mai mult, a explicat ministrul, cardul social și voucherele alimentare primite pot fi blocate în cazul în care nu sunt folosite de proprietarul de drept.

Singura variantă în care cardul social poate fi folosit de o altă persoană este în cazul în care proprietarul voucherului alimentar nu se poate deplasa. În acest caz, pe lângă cardul social trebuie prezentat și actul de identitate al proprietarului.

ADVERTISEMENT

Voucherele alimentare, cheltuială uriașă a statului

Conform Ziarului Financiar, într-o analiză făcute pe tema cardurilor sociale, s-a constatat că statul face o cheltuială uriașă pentru achitarea voucherelor alimentare. Mai mult, susține sursa citată, proiectul guvernamental a avut, printre altele, ca efect și rotunjirea substanțială – în jur de trei miliarde de lei – a veniturilor marilor magazine.

Nu doar marile magazine au beneficiat de venituri serioase provenite din cardurile sociale, ci și lanțurile de restaurante sau fast-food-uri din România, grosul fiind încasat de McDonald’s, KFC și Pizza Hut.

ADVERTISEMENT

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, adică forul care a lansat programul, a transmis prin vocea responsabililor și a lui Marcel Boloș că oamenii au fost cei care au solicitat ca pe liste să ajungă mai toate magazinele și restaurantele mari.

De asemenea, de curând, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, 12.000 de români au primit pe cardurile sociale prima din cele patru tranșe așteptate, în valoare de 250 de lei.

ADVERTISEMENT