Voucherele sociale în valoare de 250 de lei pot fi folosite strict „pentru produsele alimentare” și fac parte dintr-o serie de măsuri gândite de coaliția de guvernare, menite să ajute categoriile sociale nevoiașe.
”Am avertizat de la început să dinamica în prima tranşă e foarte mare, adică trebuie întâi să confecţionăm cardurile, să le inscripţionăm cu datele cu caracter personal. Al treilea pas este distribuţia şi abia ulterior după confirmarea primirii cardurilor de către cetăţeni, să alimentăm aceste carduri prin intermediul Ministerului Fondurilor şi Proiectelor Europene.
Situaţia cu viramentele este la Ministerul Proiectelor Europene. O să discut cu domnul ministru să avem situaţia la zi, raportarea la sfârşit de săptămână. Luni dimineaţă vom avea datele exacte. Se centralizează, se distribuie şi au început să se alimenteze cardurile.
Dacă vor fi situaţii în care nu vor ajunge cardurile până la finalul lunii iunie, vom continua livrare acestor carduri pe 1, 2 sau 3 iulie. Nu înseamnă că suma aferentă lunii iunie este pierdută. În momentul în care avem confirmarea că s-au primit cardurile, facem şi viramentele”, a declarat Marius Budăi la România TV.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că 12.000 de români au primit pe cardurile sociale prima din cele patru tranșe așteptate, în valoare de 250 de lei.
Așadar, până la 1 iulie 2022, 500.000 de români vor primi banii veniți din Uniunea Europeană pentru achiziționarea de alimente. „Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a început luni, 20 iunie, alimentarea cu prima tranşă în valoare de 250 de lei a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental ”Sprijin pentru România” cu care se pot achiziţiona produse alimentare şi mese calde. Voucherele sociale sunt încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei, în patru tranşe până la finalul anului. Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producţia cardurilor de către unităţile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea şi distribuirea la nivel naţional de către Poşta Română şi 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor (pentru tranşele 2, 3 şi 4 încărcarea se face automat, procesul decurgând cursiv)”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Până la finele lunii iunie alți 350.000 de români vor primi carduri sociale, care se vor încărca în măsura în care vor fi distribuite. Românii care nu primesc aceste carduri nu au motive de îngrijorare.
„Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel naţional, pus în practică în numai câteva săptămâni, şi având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenţilor de carduri şi a angajaţilor Poştei Române, împreună cu celelalte autorităţi implicate în validarea şi actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari. Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătăţirii siguranţei alimentare”, a transmis ministrul Marcel Boloş.
Listele cu beneficiarii au fost stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Pentru livrarea cardurilor vor fi folosite serviciile Poștei Române, fără ca beneficiarii să facă o cerere în acest sens.
De voucherele sociale beneficiază mai multe categorii de oameni, precum pensionarii cu pensia sub 1.500 lei, familiile cu cel puțin doi copii, sau monoparentale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pe membru de familie.