News

Amenzi uriașe pentru românii care stau la bloc. Orice vecin te poate reclama dacă faci acest detaliu pe care unii îl consideră banal

Românii care stau la bloc au de respectat anumite reguli clare, spre deosebire de cei care locuiesc la curte. În caz contrar, ajung să se trezească cu amenzi usturătoare.
12.03.2023 | 09:26
Amenzi uriase pentru romanii care stau la bloc Orice vecin te poate reclama daca faci acest detaliu pe care unii il considera banal
Amenzi uriașe pentru românii care stau la bloc. Sursă foto. Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În momentul în care alegem să ne achiziționăm o locuință nouă, fie că vorbim despre o casă, care are curte, sau despre un apartament ori o garsonieră, ar fi bine să știm și ce reguli implică acest lucru. Unele persoane ar putea să nu fie atât de încântate de aceste aspecte.

Românii care stau la bloc riscă amenzi de până la 1.500 de lei

Românii care locuiesc la bloc trebuie să știe că există anumite ore de liniște care de altfel sunt foarte bine stabilite. Astfel în intervalul orar respectiv ar fi bine să facem liniște, pentru că riscăm să ne trezim cu o reclamație din partea vecinilor, iar mai apoi și cu o amendă.

ADVERTISEMENT

Dacă pentru cei care stau la casă este cât se poate de normal să monteze un raft, o oglinda, sau orice altceva și au nevoie de o bormașină, iată că la bloc ar fi bine să ne gândim de două ori înainte de a folosi acest dispozitiv. Sunt vecini care ne pot reclama și au tot dreptul să o facă.

Într-adevăr, deși apartamentul este al nostru, atunci când locuim la bloc avem obligația de a ne respecta și vecinii, drept urmare, ar fi bine să fim atenți la ora la care alegem să folosim bormașina, pentru a nu ajunge să ne trezim cu amenzi usturătoare.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere legal nu există niciun proiect de lege care să interzică utilizarea bormașinii într-un anumit interval orar. Pe de altă parte, Legea nr. 61/1991 spune românii care stau la bloc au de respectat un anumit interval de ore de liniște, mai exact 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00, adică mai mult de jumătate de zi.

Ce spune legea despre utilizarea bormașinii

Ce se întâmplă deci dacă alegem să folosim bormașina în acest interval orar? Un vecin nervos ne poate reclama, iar amenda pentru nerespectarea regulilor de liniște nu este deloc una mică. În cazul în care ajungi să fii reclamat, atunci riști să scoți din buzunar sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

ADVERTISEMENT

Iar asta nu este tot. Românii care stau la bloc și care repetă un astfel de gest în într-un interval de 24 de ore de când au fost deja reclamați riscă să fie amendați chiar și cu sume cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar în cel mai rău caz chiar și cu prestarea de ore în folosul comunității.

“(…) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, se arată în lege.

ADVERTISEMENT

Amenzile sunt acordate de poliție, evident, în urma unei plângeri făcute de către un vecin sau mai mult. Astfel, ar fi bine să ne gândim de două ori înainte să folosim bormașina și de asemena, să fim atenți și la oră. Iar asta nu este tot. Și românii care stau la bloc și care execută anumite activități în apartamentul lor, care provoacă zgomot, indiferent de intervalul orar riscă să primească o amendă cuprinsă între 200 și chiar și 1.000 de lei, conform legii.

ADVERTISEMENT