News

Amenzi usturătoare pentru cei care nu distrug ambrozia de pe terenuri. Legea a fost înăsprită

25.06.2020 | 17:51
Amenzi usturatoare pentru cei care nu distrug ambrozia de pe terenuri Legea a fost inasprita
Legea de combatere a ambroziei a fost înăsprită/ Sursă foto - Hepta
ADVERTISEMENT

Legea împotriva ambroziei a fost modificată în Camera Deputaților, iar amenda minimă a fost crescută. Noua formă a legii prevede și proceduri simplificate de sancționare a contravenienților astfel încât primăriile nu mai trebuie să aștepte ca prefectura să constate încălcarea legii pentru ca amenzile să fie aplicate celor vinovați.

Proiectul de modificare a legii a fost inițiat chiar de către deputatul care a propus prima formă a legii, Florica Cherecheș (PNL), la doi ani de la adoptare, după ce s-a constatat că prevederile inițiale nu s-au dovedit eficiente.

ADVERTISEMENT

Cea mai importantă modificare este eliminarea comisiilor de pe lângă prefecturi în procedura de sancționare a proprietarilor terenurilor de pe care buruiana nu a fost eradicată.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu distrug ambrozia de pe terenuri

Am făcut legea mai funcțională, am simplificat procedurile. Acum autoritățile locale sunt responsabile pentru identificarea terenurilor infestate cu ambrozie, avertizarea și sancționarea proprietarilor”, a precizat Florica Cherecheș, într-o declarație pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

A fost crescut și cuantumul amenzii minime aplicate proprietarilor care nu distrug ambrozia nici măcar după ce au fost avertizați de către autoritățile locale. Pentru persoanele fizice amenda poate pleca de la 1.000 de lei, față de 750 de lei anterior, și poate ajunge la 5.000 de lei. În cazul persoanelor juridice, sancțiunea minimă este amenda de 10.000 de lei, dublu față de cât prevedea legea inițială, și poate ajunge la 20.000 de lei.

Creșterea amenzilor a fost propusă în comisii, după ce unii colegi au relatat că sunt persoane care spun că mai bine plătesc amenda decât să distrugă ambrozia pentru că-i costă mai puțin”, a spus Florica Cherecheș.

ADVERTISEMENT

Amenzile vor fi aplicate direct de către primării, în timp ce prefecturile vor avea doar funcția de verificare a modului în care autoritățile locale aplică legea.

Verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai  bazinelor piscicole a dispozițiilor art. 1, precum și aplicarea sancțiunilor potrivit prevederilor art. 3 se fac de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către polițiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu. Îndeplinirea obligațiilor care le revin autorităților administrației publice locale, se verifică de către specialiști desemnați de Instituția Prefectului, care au și competența de a sancționa nerespectarea prevederilor prezentei legi”, se arată în articolul 5 al legii.

ADVERTISEMENT

Cherecheș susține că, pentru a fi cu adevărat eficientă, Legea împotriva ambroziei trebuia modificată.

Legea era foarte greu de aplicat. De exemplu, la mine în Oradea există de 9 ani o hotărâre a consiliului local care permite amendarea celor cu terenuri neîngrijite, inclusiv în cazul celor cu ambrozie. După adoptarea legii, poliția locală nu a mai putut da amenzi”, a spus deputata precizând că acum autoritățile locale trebuiau să aștepte constatarea comisiilor prefecturilor care, în cele mai multe cazuri, nu au funcționat.

Legea a fost adoptată de către Camera Deputaților în calitate de for decizional și va merge la promulgare.

Legea a fost înăsprită. Un  proiect și mai dur de combatere a ambroziei

La Parlament mai există un proiect de lege privind combaterea ambroziei, cu prevederi chiar mai dure decât cel adoptat ieri în Camera Deputaților.

Un grup de parlamentari USR propune sancțiuni atât pentru cei care trebuie să vecheze la aplicarea măsurilor de stârpire a ambroziei, cât și pentru proprietarii terenurilor care nu fac acest lucru.

Mai mult, autoritățile locale ar căpăta dreptul să intre direct pe parcelele contravenienților ca să distrugă buruiana, iar costurile vor fi suportate de proprietarii terenurilor, sub formă de obligații fiscale.

Intervenția va fi făcută cu ajutorul poliției și jadarmeriei, fără acordul proprietarului, dacă acesta nu se conformează în 10 zile de la primirea somației.

Intervenția autorităților locale și a poliției trebuie să se facă în cel mult 10 zile de la expirarea termenului din somație. Cheltuielile ocazionate de intervenţia autorităților locale pentru distrugerea ambroziei vor fi recuperate de la deţinători, în termen de 30 de zile de la intervenţie, printr-o notificare transmisă de unitatea administrativ-teritorială.

 

ADVERTISEMENT