În martie 2018, președintele rus Vladimir Putin a prezentat șase arme descrise ca fiind „invincibile”, printre care 9M730 Burevestnik, o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară. Și care, prin urmare, se presupune că are o rază de acțiune nelimitată. Un astfel de concept nu era nou, având în vedere că fusese imaginat de Statele Unite cu aproximativ 60 de ani mai devreme, în cadrul programului „Pluto”, abandonat în cele din urmă după ce a consumat peste 2 miliarde de dolari la valoarea actuală. Dar nu este cazul și pentru racheta Burevstnik.
Racheta Burevestnik are propulsie nucleară, ceea ce înseamnă că are o rază de acțiune efectiv nelimitată. Dar acest lucru înseamnă însă că va lăsa o dâră de poluare radioactivă de fiecare dată când va fi testată. Astfel că Burevestnik ar putea fi la fel de bine descrisă ca un „Cernobîl zburător”, deoarece racheta este propulsată de un mic reactor nuclear răcit de aerul exterior care trece prin miezul de uraniu, lăsând în urmă izotopi radioactivi în timpul zborului.
Acesta este motivul pentru care testele acestei arme au loc în prezent într-unul dintre cele mai îndepărtate locuri din lume, la sute de kilometri de cea mai apropiată populație civilă. Burevestnik „se află încă în faza de testare”, a declarat șeful serviciilor militare norvegiene de informații, amiralul Nils Andreas Stensønes, notează The Barents Observer.
Noua rachetă este una dintre cele șase „superarme” dezvoltate de Rusia sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Omul forte de la Kremlin încearcă să profite de o serie de tehnologii emergente, în principal pentru a devansa Statele Unite și NATO. Printre celelalte arme avansate cu care se laudă Moscova este și Poseidon, o torpilă intercontinentală autonomă (și ea cu propulsie nucleară), dotată cu armament nuclear.
Apoi racheta hipersonică 3M22 Zirkon (NATO: SS-N-33), o rachetă hipersonică anti-navă. Tot o rachetă (balistică) hipersonică este și Kh-47M2 Kinjal (pumnal în rusă). Racheta este lansată din aer, poate fi folosită ca armă anti-navă și la atac terestru. Pe lista superarmelor mai figurează vehiculul de planare hipersonic Avangard pentru rachete balistice intercontinentale și rachetă balistică intercontinentală RS-28 Sarmat (SS-18 „Satan”).
De atunci, unele dintre aceste noi arme „invincibile”, cum spunea Putin, au fost declarate operaționale. Iar una dintre ele, racheta hipersonică Kinjal, a fost chiar folosită în mai multe rânduri pentru lovituri în Ucraina, fără să fi avut un efect decisiv asupra cursului războiului. În ceea ce privește 9M730 Burevestnik, aceasta este încă în curs de dezvoltare.
Potrivit unor surse de informații americane citate de canalul de știri CNBC, această rachetă cu propulsie nucleară a fost testată de cel puțin patru ori între noiembrie 2017 și februarie 2018. Și nici unul dintre aceste teste nu a fost concludent, scrie Opex 360.
S-a avansat chiar posibilitatea ca, în timpul unora din aceste teste, un prototip ar fi fost pierdut în Marea Barents, mai exact în apropierea insulei Iujni din arhipelagul Novaia Zemlia, care fusese evacuată în anii 1950 pentru a se efectua teste nucleare. În orice caz, această ipoteză a fost avansată pentru a explica prezența curioasă a navei macara KIL-143 ca parte a unei flotile formate din alte șapte nave desfășurate în această zonă, în august 2018.
Un an mai târziu, speculațiile cu privire la racheta 9M730 Burevestnik (cod NATO: SSC-X-9 Skyfall) au fost relansate atunci când a fost observată o creștere a radioactivității la Severodvinsk după o explozie la baza Nionoska (oblastul Arhangelsk), cunoscută pentru faptul că adăpostea un centru de testare a rachetelor destinate submarinelor rusești. Explozia, soldată cu radiații, a ucis cinci specialiști (militari și civili). Mulți observatori au fost de acord privind un posibil test de rachetă Burevestnik eșuat.
Ulterior, în omagiul adus victimelor, Vladimir Putin a declarat că cei cinci, care erau toți angajați la compania Rosatom, lucrau la dezvoltarea unei noi arme bazate pe „cea mai avansată și fără precedent tehnologie”. El a adăugat că aceasta trebuia să fie „perfecționată independent de orice altceva”.
Ulterior, în august 2021, au fost raportate pregătirile pentru un presupus nou test al rachetei 9M730 Burevestnik din arhipelagul Novaia Zemlia. Acest lucru a coincis cu o activitate intensă a avioanelor-spion americane în nordul Europei la acel moment. A fost efectuat acest test? Mister deocamdată.
În orice caz, în ultimul său raport public, Focus 2023 , publicat în luna ianuarie a acestui an, serviciile de informații militare norvegiene au sugerat că Rusia „va continua să dezvolte sistemul de torpile Poseidon cu propulsie nucleară (una dintre cele șase arme presupuse „invincibile”), precum și racheta Burevestnik. „Sunt așteptate noi teste pe arhipelagul Novaia Zemlia”, se arată în raport. Totuși, el estimează că „va fi nevoie de mai mulți ani” pentru ca aceste două sisteme să fie operaționale.
Sunt iminente aceste noi teste anunțate de serviciile secrete norvegiene? În orice caz, la fel ca acum doi ani, în ultimele zile, în nordul Europei s-au înlănțuit misiunile NATO de informații. Singura diferență este că „avioanele de spionaj” pot zbura acum în spațiul aerian finlandez (NATO) , ceea ce le apropie de Murmansk.
Dar, pe baza unor informații din surse deschise, Barents Observer a raportat o activitate intensă în arhipelagul Novaia Zemlia și, în special, la situl de testare Pankovo. „Imaginile din satelit actualizate frecvent, urmărirea navelor și avizele pentru aviatori (NOTAM) și navigatori (PRIP” emise începând din august „au făcut posibilă stabilirea unei legături între această activitate și testele rachetei Burevestnik”, susține publicația. Acesta adaugă că o rachetă lansată de pe situl Pankovo „ar putea fi direcționată către Marea Barents sau ar putea atinge o țintă la nord de Novaia Zemlia”.
Rămâne de văzut când va avea loc acest test, dacă despre asta va fi vorba. Primul NOTAM a fost emis la 31 august. Și a fost prelungit până la 24 septembrie, ceea ce sugerează că lansarea este iminentă. Între timp, autoritățile norvegiene sunt îngrijorate, nu în ultimul rând din cauza descărcărilor radioactive. Amiralul Nils Andreas Stensønes s-a mulțumit să declare că „Serviciile de informații monitorizează îndeaproape programele și testele de armament rusești, inclusiv pe acesta”, fără a da alte detalii.