După ce ministrul apărării din Germania a spus că situația conflictuală din estul Europei s-ar putea extinde, o declarație îngrijorătoare vine din partea unui alt stat NATO. Șeful armatei din UK le cere britanicilor să se pregătească de un posibil război cu Rusia.
În urmă cu mai puțin de o săptămână, ministrul apărării german, Boris Pistorius, a avertizat că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în țările din vecinătate. ”Trebuie să luăm în calcul faptul că Vladimir Putin ar putea chiar ataca o ţară NATO cândva”, a afirmat Boris Pistorius, pe 19 ianuarie.
Oficialul guvernului de la Berlin dorește ca țara sa să fie mai ”pregătită de război”. Ministrul german cere ca industria apărării să devină mai eficientă, iar cetățenii mai conștienți de pericolele de securitate din viitor.
O altă voce de prim-plan din NATO, Marea Britanie, adoptă o poziție similară. Șeful armatei britanice, generalul Patrick Sanders, i-a avertizat pe cetățenii Regatului Unit să fie pregătiți pentru un război de amploarea marilor conflicte din secolul XX.
El a făcut o comparație între situația din Ucraina și cea din anii 1914 și 1937. Generalul a transmis că doar ”armatele cetățenilor” vor putea învinge atacul care se apropie asupra modului de viață al Occidentului.
Prezent în această săptămână la expoziția internațională de vehicule blindate de la Londra, Patrick Sanders a declarat că invazia rusă din Ucraina este un semn al lucrurilor care vor urma. A avertizat că lecțiile războaielor anterioare trebuie amintite înainte de a fi prea târziu.
”Predecesorii noștri nu au reușit să perceapă implicațiile așa-numitei Crize din iulie 1914 și s-au trezit în unul dintre cele mai groaznice războaie. Nu ne putem permite să facem aceeași greșeală astăzi. Ucraina contează cu adevărat.
Felul în care vom reacționa ca generație de dinaintea războiului va răsuna în istorie. Curajul ucrainean câștigă timp, deocamdată”, a mai spus acesta. conform Politico.
Șeful armatei din UK spune că țara sa trebuie să pregătească o ”armată a cetățenilor” gata oricând pentru un război terestru. El a pus la îndoială dimensiunea armatei țării din prezent și a cerut modernizarea acesteia.
”În următorii trei ani, trebuie să fim mai pregătiți, să vorbim de o armată britanică de 120.000 de oameni, care se încadrează în rezerva noastră și rezerva strategică. Dar acest lucru nu este suficient.
Ca generație de dinainte de război, trebuie să ne pregătim în mod exemplar. Situația din Ucraina arată că armatele regulate încep războaie, însă armatele cetățenilor sunt cele care le câștigă”, a mai avertizat Sanders.