Pe 24 februarie 2022 se întâmpla un eveniment pe care lumea civilizată nu îl aștepta. Vladimir Putin ordona, de la Kremlin, ca soldații ruși să pătrundă în Ucraina. Începea invazia la scară largă a unui stat independent.
Până la acea dată, liderii celor mai importante state din Uniunea Europeană și din NATO au încercat, unii chiar prin deplasări la Moscova, să-l convingă pe Putin să renunțe la ideea expansionistă.
Totul avea să fie în zadar. Occidentul avea speranță, însă Kremlinul avea deja stabilit planul, iar invazia era o chestiune de timp.
În ciuda faptului că se afla într-o relație extrem de rece cu Moscova, Casa Albă a depus eforturi uriașe și disperate de a stopa declanșarea războiului.
Într-un interviu acordat presei internaționale, John Sullivan, care era ambasador SUA la Moscova, dezvăluie cum administrația de la Washington a încercat până în ultimul moment să evite conflictul.
Diplomatul, alături de directorul CIA, Bill Burns, au avut discuții cu înalții oficiali ruși pentru a găsi o soluție de rezolvare a crizei.
Se întâmpla asta în luna octombrie a anului 2021. Sullivan, însoțit de Burns, au mers la Moscova, unde au avut convorbiri cu înalți oficiali ruși.
Fostul ambasador spune, într-un interviu pentru ForeignPolicy.com, că ”începând de la sfârșitul lunii octombrie, am văzut toate aceste informații care erau adunate despre comasarea trupelor ruse la granița cu Ucraina.
Apoi, numărul mare de trupe pe care le-au mutat în Belarus, ceea ce nu fusese niciodată făcut înainte, chiar și pentru exerciții anterioare, a fost un semn semnificativ că aceasta va fi o invazie la scară largă”.
Pe toate canalele media, rușii anunțau, înainte de startul războiului, că nu vor declanșa invazia și că lasă deschisă portița negocierilor.
Același John Sullivan susține că totul a fost doar un teatru pus în scenă de Moscova.
”În realitate rușii nu voiau să negocieze, planul fusese deja stabilit de Putin. În mintea mea era clar că urma invazia. Totul a fost un scenariu”, mai declară fostul ambasador SUA de la Kremlin.