News

ANAF, obligată să dea banii înapoi. Agenţia trebuie să ramburseze amenzi de 14 milioane de euro

ANAF trebuie să ramburseze peste 14 milioane de euro unor companii precum Auchan, Loteria Româmă sau Mega Image, în urma deciziei instanței.
31.01.2023 | 12:38
ANAF obligata sa dea banii inapoi Agentia trebuie sa ramburseze amenzi de 14 milioane de euro
ANAF e bună de plată. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sumele reprezintă amenzi ale Concurenței contestate în instanță. Pe lista firmelor care trebuie să primească bani se mai află Romprest sau Uniunea Națională a Societăților de Asigurare – Reasigurare din România – UNSAR.

ANAF, obligată să dea banii înapoi

Potrivit Economica.net, aceste firme ar trebui să primească din partea ANAF până la finele anului 2023 contravaloarea unor amenzi date în trecut de Consiliul Concurenței, care au fost câștigate în instanță.

ADVERTISEMENT

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să mențină 66% din totalul amenzilor date anul trecut de Consiliul Concurenței, fiind vorba de despăgubiri de 123 de milioane de lei. Restul până la 100% ar trebui returnat de ANAF.

Practic, statul român este cel bun de plată, însă această rambursare se face prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). E vorba de 62.8 milioane de lei, aproximativ 14 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

În topul companiilor amendate de Consiliul Concurenței, 65 la număr, se află Dacia, Renault, Nissan, care au primit cumulat amenzi de 26.6 milioane de lei pentru că ”și-au coordonat comportamentul, prin intermediul ACODAREN, stabilind în comun, printre altele, un nivel fix al prețurilor pieselor de schimb și al tarifelor de manoperă utilizate în relația cu anumite societăți de asigurare”.

De asemenea, companiile Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig și brokerul de asigurări Aon România au fost amendate cu 3 milioane de euro pentru că au încheiat un acord prin care își împărțeau clienții mari în patru licitații organizate de aceștia (Romatsa, Compania Națională  ”Aeroporturi București” – CNAB și Romaero).

ADVERTISEMENT

Nu a scăpat de amenzi nici Volvo România, care s-a ales cu o amendă de 2.7 milioane de lei pentru că s-a ”înțeles cu distribuitorii din rețeaua sa în privința teritoriului în care aceștia puteau revinde camioanele noi, medii și grele, marca Renault”.

Totodată, menționează sursa citată, Mega Image a primit amenzi de 2 milioane de euro pentru furnizarea de informații inexacte privind prețurile unor produse afișate la raft, printre care uleiul de floarea soarelui.

ADVERTISEMENT

De asemenea, alte opt companii, mai exact Renania Trade SRL, Avanti SRL, Tricomexim SRL, T&T Invest SRL, Mariad Serv SRL, Litind SRL, Dalgeco Confecții Textile SRL, Lingemann Beschaffungssysteme au primit amenzi cumulate de aproape 1 milion de euro pentru că ”își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial cu scopul de a-și crește marjele de profit”.

ADVERTISEMENT
Tags: