News

ANAF trece la următorul nivel și ia la țintă o nouă categorie de contribuabili: ”Acolo e marea evaziune fiscală”

ANAf transmite că marii contribuabili sunt principala țintă a instituției pe care o conduce Lucian Heiuș, căci acolo are loc ”marea evaziune fiscală”.
10.11.2022 | 07:53
ANAF trece la urmatorul nivel si ia la tinta o noua categorie de contribuabili Acolo e marea evaziune fiscala
Lucian Heiuș, președintele ANAF. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, spune că persoanele fizice care se laudă cu averi pe Facebook sunt irelevante comparativ cu frauda pe care o pot comite companiile gigant din România.

ANAF a găsit sursa marii evaziuni fiscale din România

Conform datelor oficiale, în țara noastră există 3.364 de mari contribuabili, fiind vorba de companiile cunoscute de toată lumea, cu sute sau mii de angajați și cifre de afaceri astronomice.

ADVERTISEMENT

Heiuș transmite că doar în 2022 inspectorii instituției au depistat la această categorie sume suplimentare de impozitat de 1 miliard de euro, față de ceea ce era declarat inițial.

”Noi, ca şi ANAF, sarcina noastră de colectare lună de lună este undeva în jur de şase miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

De fapt ANAF-ul, principala noastră activitate sunt controalele pe care le facem la marii contribuabili, la contribuabilii mijlocii şi vă pot spune că, pe primele zece luni de zile, am stabilit cu colegii de la inspecţia antifraudă aproape un miliard de euro sume suplimentare ca urmare a acestor controale, pentru că acolo este, de fapt, marea evaziune fiscală”, a transmis Heiuș, conform Antena 3.

Președintele ANAF a menționat, de asemenea, că le-a transmis angajaților săi să nu se mai axeze pe micii contribuabili și să nu mai ”închidă ochii” la marea evaziune care are loc sub nasul tuturor.

ADVERTISEMENT

Lucian Heiuș anunța în urmă cu o lună că toți românii care se laudă nejustificat cu averi pe Facebook pot fi controlați cu ajutorul inteligenței artificiale. Vloggerii și alți ”creatori de conținut” sunt, de asemenea, vizați.

”S-a creat cumva o frustrare mare în societate prin sfidarea pe care o fac acest gen de persoane fizice, pe reţelele de socializare, dar şi prin intermediul mass-mediei, sfidând cu maşini incredibil de scumpe, cu bani aruncaţi, iar cei care îi cunoşteau, spuneau:

ADVERTISEMENT

Dar oameni ăştia nu au plătit în viaţa lor nimic, sau veniturile pe care le au, nu le permite să facă asemenea lucruri, sau alţii care îşi construiesc nişte case care seamană cu nişte palate, dar i nu au lucrat în viaţa lor o zi”, a explicat Heiuș.

ADVERTISEMENT
Tags: